Primul reprezentant al Guvernului în judeţ nu va ataca aproape sigur hotărârea Consiliului Judeţean prin care s-au distribuit discreţionar banii pe localităţi. Deşi de la compartimentul juridic din subordine i s-a întocmit un proiect de adresă către Consiliul Judeţean pentru declanşarea procedurii amiabile, care precede deschiderea unui proces, prefectul a anunţat de vineri că nu intenţionează să recurgă la o astfel de acţiune.
"Erau mai mici drumurile atunci"
Joi Adrian Constantinescu s-a întâlnit cu vicepreşedinţii CJ cu care a purtat o discuţie pe seama amintitului normativ. Unul dintre lucrurile care au trebuit clarificate l-a constituit lungimea diferită a aceloraşi drumuri în iunie faţă de ianuarie, iar potrivit prefectului acesta este unul dintre criteriile de repartizare a banilor.
„Noi cei din Prefectură am sesizat acest lucru când am primit a doua hotărâre de Consiliu Judeţean şi cum din documentaţia pe care am primit-o odată cu hotărârea nu rezulta de unde poate fi această diferenţă ne-am uitat în documentaţie şi am văzut că, deşi s-a folosit aceeaşi tematică, practic aceeaşi inventariere a patrimoniului ca şi în ianuarie, exista neconcordanţe. I-am rugat pe cei de la CJ să ne spună de unde apar aceste neconcordanţe”, a afirmat
prefectul.
CITEŞTE ŞI:
Constantinescu în faţa deciziei carierei de prefect - şah de 6 milioane euro la Ţurcanu
Ei bine, s-a descoperit că ar fi fost omise la întocmirea documentaţiei două acte normative adoptate de Guvern prin care s-ar fi modificat patrimoniul unor localităţi, în sensul că lungimea drumurilor ar fi crescut. Aceasta este explicaţia pentru care, de exemplu, la Flămânzi în ianuarie, când era primar PDL, s-au dat o sută şi ceva de milioane de lei vechi, iar în iunie, când are primar USL, peste 5 miliarde de lei vechi.
„Practic diferă 20-30 kilometri faţă de ianuarie. Erau mai mici drumurile atunci”, a declarat
Adrian Constantinescu, adăugând că este foarte posibil ca într-o mulţime de alte oraşe şi comune să existe situaţii asemănătoare.
1.600 km de drumuri verificate în două zile
A doua problemă ce a trebuit să fie lămurită la respectiva întâlnire a ţinut de starea drumurilor, alt criteriu de distribuire a fondurilor. Preşedintele CJ a numit o comisie pentru a inventaria toate căile rutiere care şi-a făcut treaba teribil de repede.
„Neclaritatea noastră a fost dacă acea comisie a avut posibilitatea în două zile să verifice peste 1.600 de km de drumuri judeţene şi comunale”, a afirmat
Adrian Constantinescu. I s-a explicat că, practic, s-au centralizat analize mai vechi.
Concluzia întâlnirii?
„Odată lămurite aceste neconcordanţe Instituţia Prefectului nu va avea nici un motiv să ceară modificarea sau revocarea hotărârii de CJ”, a subliniat
prefectul.
VEZI CUM S-A SCHIMBAT ALOCAREA BANILOR ÎN FUNCŢIE DE APARTENENŢA POLITICĂ A PRIMARILOR:
DOCUMENT Cum au colorat Ţurcanu şi ai săi 6 milioane de euro