Întâlnirea care a avut loc marţi la sediul Prefecturii cu partenerii sociali care de regulă participă în cadrul comisiilor de dialog social a fost convocată de prefectul Cristian Roman, însă fără a fi catalogată ca fiind o şedinţă oficială. Asta după ce, la nivel naţional activitatea din cadrul acestor comisii a fost suspendată de aproximativ cinci luni de zile.
La întâlnire a participat şi liderul Ligii Sindicatelor din Învăţământ, alături de alţi preşedinţi ai organizaţiilor sindicale judeţene care a afirmat că din punctul său de vedere la nivel local, prefectul a fost singurul care a răspuns afirmativ dialogului social. La nivel naţional însă, lucrurile au stat tocmai de dos, actuala putere acţionând fără consultarea consiliului economico – social care ar fi trebuit să îşi dea avizul la adoptarea unor legi pentru ca dialogul cu factorii sociali să existe. Mai mult, încă din 2009 şi până în prezent, în opinia sindicalistului s-a asistat la ignorarea partenerilor sociali şi la legiferare fără a se ţine cont de poziţia consiliului economico – social, fiind vorba de o conducere dictatorială a actualei puteri.
„Noi am răspuns invitaţiei personale a prefectului de Botoşani, poate singurul om al actualei puteri care a avut o oarecare deschidere la dialog în perioada în care a fost prefect. Nu acelaşi lucru putem afirma în legătură cu ceilalţi lideri politici judeţeni sau locali. Deci noi am răspuns unei invitaţii particulare a prefectului, întâlnire care a avut loc la Prefectură la care au participat liderii sindicali, reprezentanţii asociaţiilor patronale şi instituţiile care fac parte de regulă din comisia de dialog social”, a afirmat
Liviu Axinte, preşedintele LSI Botoşani. Sindicalistul a mai subliniat că la întâlnirea de la Instituţia Prefectului au fost puse în discuţie o serie de probleme care au dus la situaţia actuală care i-a scos pe oameni în stradă.
(G.E.)