Dimineața zilei de 11 iulie 2023. A doua zi de controale pentru comisiile constituite din ordin al prefectului pentru verificarea centrelor de asistență și îngrijire pentru bătrâni, persoane cu dizabilități și copii.
Armata de oameni adunată de prefect s-a adunat în sala Ștefan Luchian a Palatului Administrativ. Masa care traversează încăperea de la un capăt la celălalt devine neîncăpătoare. Membrii comisiilor iau loc și pe scaunele din spate.
Toți au în mâini tot felul de documente, schema cu programările pentru fiecare zi în parte, note de control din centrele deja verificate. Un zumzet continuu al vocilor joase predomină în sala de ședințe. Se schimbă impresii despre ziua anterioară, se cer păreri despre locurile unde urmează să se ajungă. Este așteptat prefectul Sorin Cornilă ca să preia conducerea ședinței și să stabilească coordonatele pentru ziua a doua de verificări.
Odată ajuns la masă printre inspectorii din echipajele de control și șefii instituțiilor implicate, prefectul răsfoiește documentele primite și dă primele semne de îngrijorare. Pentru prima zi, deja au fost depistate o serie de nereguli care alcătuiesc o listă de vreo două pagini.
Sunt grave într-un context în care acestea nu ar trebui să apară în oricare dintre centrele care se ocupă cu îngrijirea seniorilor. Pe alocuri mâncare expirată, un angajat fără carte de muncă sau alte neconformități care au fost depistate și sancționate.
Prefectul este liniștit de șefii instituțiilor publice de la masă. Ceea ce s-a găsit la Botoșani nu se ridică la dimensiunea dezastrului din Ilfov. Ba chiar sunt considerate probleme mărunte, cu remedieri rapide, pentru că per ansamblu, toți beneficiarii găsiți în centrele deja verificate erau în siguranță. Nu au fost depistate până la acest moment cazuri la Botoșani în care să fie vorba despre vieți puse în pericol.
După informarea prefectului, membrii celor două comisii coboară în Piața Revoluției și intră în mașinile de serviciu. Fiecare dintre comisii are de verificat câte două centre în cursul zilei de marți, 11 iulie 2023. Și de la stat și de la privat.
Prefectul cere să ajungă într-unul dintre aceste centre pentru a vedea cu propriii ochi situația de la fața locului. Și pentru a se asigura că nu există motive de îngrijorare că ar putea să apară și la Botoșani „azile ale groazei”.
Este ales un centru privat din Aleea Viilor: Centrul Rezidențial pentru Persoane Vârstnice „Casa Cristina”. Mașinile adunate în fața Prefecturii pleacă în două direcții diferite.
În curte la „Casa Cristina” apare administratorul centrului privat, care recunoaște că se aștepta la controlul anunțat deja în toată țara, doar că nu știa exact ziua în care se va produce. Deschide larg ușile și îi invită în interior pe prefect și inspectorii din echipele de control.
„Suntem echipa mixtă, DSV-ul solicită următoarele lucruri: autorizația sanitară veterinară, documente ce țin de recepția materiei prime privind alimentele, carnetele de sănătate ale personalului. Controlul va fi comun cu DSP-ul, vom verifica spațiile de depozitare, servire și preparare, după care vom încheia o notă”,
Rodica Zelincă, inspector în cadrul DSVSA
Alte două instituții, respectiv Agenția Județeană pentru Plăți și Inspecție Socială și Direcția de Sănătate Publică au verificat spațiile de cazare, condițiile și numărul de beneficiari autorizat.
Sunt verificate aproape toate spațiile din interiorul centrului, de la bucătărie la magaziile unde sunt păstrate produsele alimentare, de la camerele de cazare până la toalete, dacă sunt amenajate conform nevoilor beneficiarilor.
Mulți dintre vârstnici sunt nedeplasabili și se odihnesc în paturi. Se verifică igiena lenjeriilor de pat și produsele folosite la curățenie. Se deschid frigiderele, se iau mostre din mâncarea deja preparată.
„Circuitul alimentelor este bun, toate produsele sunt etichetate corespunzător, există meniul zilei stabilit pentru servire. Mâncarea se face aici, este foarte curat, puteți merge. Păstrează contra-probe din meniurile servite, ceea ce puțin am găsit data trecută, deci face dovada că produsele respective sunt de siguranță alimentară care nu pune în pericol consumatorul”, îi transmite Rodica Zelincă prefectului după verificările efectuate.
Primul reprezentant al Guvernului în județ face propriile verificări și ajunge în bucătărie, unde se prepara masa pentru beneficiarii din centru. Șnițele, friptură și ciorbă de perișoare.
„Văd că este curat aici la dvs.”, este prima remarcă a prefectului Sorin Cornilă, care ulterior ascultă cum doamna din bucătărie îmbrăcată cu halat alb și purtând mănuși pe mâini, explică în timp ce-și face treaba, cum în centru angajații și beneficiarii se comportă aproape ca o mare familie. Mănâncă împreună și socializează, atunci când pe seniori îi lovește dorul de casă.
„Eu mă bucur să aud asta, sper să fie așa. Rugămintea mea este să fiți responsabili. Să vă gândiți la dvs. pentru că e vorba despre responsabilitatea și respectul pe care le aveți față de dvs., să vă gândiți la dvs., și la părinți și la bunici, dar în primul rând la dvs.”,
Sorin Cornilă, prefectul județului
Ulterior, prefectul Sorin Cornilă a vizitat camerele de cazare și a discutat cu două beneficiare ale centrului. A dorit să știe dacă le este pe plac mâncarea, dacă igiena este corespunzătoare și în general dacă sunt tratate în mod corect. A primit asigurări că lucrurile sunt firești.
A fost probabil singurul centru verificat până în prezent unde nu au fost aplicate sancțiuni.
Prefectul a anunțat că va mai ajunge și în altele, alături de echipele de control, fără a specifica unde anume.
Întreaga vizită poate fi urmărită în materialul video de mai jos
Redacția Botoșăneanul
Nov 24, 2024
De la albastru… Iftime și liberalii au avut parte de un intrus la vot: Sunt de un penibil exagerat
Sergiu Bălășcău
Nov 24, 2024
Poliția în secțiile de votare: Bețivi și patroni de baruri plini de zel amendați în ziua votului
Redacția Botoșăneanul
Nov 24, 2024
PREZENȚA la urne: CÂȚI botoșăneni au votat până la ora 12:30
Oana Sava
Nov 24, 2024