Acest centru operațional urmează să fie funcțional din toamnă și practic va oferi polițiștilor botoșăneni o perspectivă îmbunătățită asupra hărții infracționale a județului.
Din incinta acestui centru operațional vor fi monitorizate toate misiunile care vor avea drept unic scop protejarea populației.
Este un centru integrat asemănător cu cel al Departamentului pentru Situații de Urgență, doar că, în cazul de față specificul este diferit. Polițiștii care vor opera în acest centru se află în prezent la specializări complexe pentru ca ulterior, la momentul desfășurării activității, să poată fi pregătiți pentru coordonarea a oricărui tip de intervenție.
De la recepționarea apelului 112 până la direcționarea în teren a echipelor operative și supravegherea situației pas cu pas.
Cel mai important aspect dintre toate este practic integrarea sistemului de monitorizare al persoanelor care vor fi purtătoare de brățări electronice. În general indivizi predispuși la violență domestică pentru care sunt în valabilitate ordine de protecție. Dar și persoane aflat sub arest la domiciliu sau control judiciar.
cms. șef Tudor Costin (î) inspector șef IPJ Botoșani
„La intrare amenajăm un centru operațional modern, activitatea Poliției va trece la un alt nivel începând cu 1 octombrie 2024. Vor fi instalate toate mijloacele tehnice pentru monitorizarea brățărilor electronice, pentru monitorizarea autospecialelor din dotarea Poliției și multe alte aspecte. S-a primit tot echipamentul necesar pentru monitorizarea în acest sistem informatic special”
Pentru moment, Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) i-au fost alocate 200 de brățări electronice de monitorizare. În timp însă, în funcție de necesități, numărul poate să crească.
Persoanele care vor avea atașate aceste brățări vor fi monitorizate în permanență tocmai prin acest centru operațional care este la acest moment în pregătire și din punctul de vedere al infrastructurii dar și al resursei umane.
Un aspect pozitiv care este deja reliefat este faptul că la acest moment violențele domestice au înregistrat o scădere cu tendință descendentă și pe viitor. Iar prin monitorizările suplimentare, victimele violenței domestice vor avea mai multe șanse la o viață apropiată de normalitate prin eliminarea indivizilor perturbatori.
cms. șef Tudor Costin (î) inspector șef IPJ Botoșani
„Cu 1 octombrie vom operaționaliza întregul sistem. 200 de brățări, gândiți-vă că în funcție de evoluția fenomenului infracțional sau a violenței în familie, ele se retrag, se montează pe alte persoane. Există o analiză la nivel IGPR cu încărcătura pe fiecare județ. Dacă în Iași sunt 500 – 600 de brățări, Botoșaniul deocamdată este la început de drum, vedem în funcție de situația de violență în familie, pentru că va fi și o monitorizare extinsă pe persoanele arestate la domiciliu, persoanele aflate sub control judiciar. Ne descurcăm cu o etapă de început de 200 de elemente”
Ce se întâmplă dacă o persoană protejată de efectele unui ordin de protecție este atacată de agresor? Simplu. Polițiștii intervin în timp real, în primă fază prin localizarea celor două părți: victimă și agresor și prin contactarea lor imediată.
„Partea vătămată, persoana protejată trebuie să solicite acest lucru. Automat ei îi este repartizat un dispozitiv electronic, iar agresorului îi este montat un dispozitiv și este dotat și cu un terminal mobil cu care se poate lua legătura operativ cu el”
cms.șef Ioan Aniței, adjunct al șefului Inspectoratului
„Procedura presupune că în momentul în care agresorul se apropie de victimă apare o alertă în acest centru operațional, care identifică cele două terminale plus brățara. Este sunată victima să vedem în ce stare este, ulterior agresorul să vedem unde este, unde se deplasează, ce intenții are. Noi 24 din 24 de ore monitorizăm aceste dispozitive ca să nu se intersecteze”
cms. șef Tudor Costin (î) inspector șef IPJ Botoșani
Șeful Poliției a mai precizat că toate activitățile operative vor avea loc în acest centru, inclusiv sistemul 112, iar astfel resursele ar urma să fie gestionate într-un mod cât mai eficient.
Autospecialele Poliției sunt deja dotate cu GPS-uri și pot fi identificate în spațiu teritorial și direcționate acolo unde există o situație de urgență.
cms. șef Tudor Costin (î) inspector șef IPJ Botoșani
„Vom putea viziona în orice moment unde se află cea mai aproape unitate de politie, unitate mă refer auto, patrulă, și să o redirecționăm către eveniment. ”
Ulterior, după fiecare misiune care necesită forțe de intervenție, la nivelul Poliției Botoșani este analizată conduita polițienească pas cu pas, de la recepționarea apelului 112 până la finalizarea intervenției, pentru a nu exista nici măcar o simplă eroare. O simplă greșeală care în unele cazuri ar putea face diferența dintre viață și moarte.
2,7 milioane de euro pentru dezvoltarea liceelor cu profil agricol din județ
Redacția Botoșăneanul
Nov 13, 2024
Femeie AMENDATĂ de polițiștii locali după ce și-a scos masa în stradă
Redacția Botoșăneanul
Nov 13, 2024
Inspectorii de muncă, în controale pe la firmele din Botoșani în cadrul unei campanii
Redacția Botoșăneanul
Nov 13, 2024
Redacția Botoșăneanul
Nov 13, 2024
Redacția Botoșăneanul
Nov 13, 2024