În cazul de față, pe partea de canalizare, unde avariile sunt mai greu de gestionat deoarece din sistemul de colectare refulează mizeria orașului.
Botoșănenii care locuiesc pe strada Octav Onicescu, la scara nr. 36, se plâng că de ani buni trăiesc în oraș, dar cu miros de grajd în cele mai multe zile.
Spun că ar exista o problemă, o fisură la un tronson de aproximativ 50 de metri din conducta de canalizare, din cauza căreia frecvent căminele exterioare se înfundă, iar fecalele umplu mai întâi subsolul și mai apoi afectează apartamentele de la parter.
Mai ales vara, mirosul este unul greu de suportat. L-ar simți chiar și cei aflați în trecere care vor să ajungă în Parcul Mihai Eminescu și care sunt nevoiți să ajungă în colțul blocului pentru a intra în grădina publică.
Cu acest miros spun că trăiesc cele 20 de familii de la numărul 36.
Au sunat la dispeceratul Nova Apaserv, s-au certat, au revenit cu rugăminți și adrese. Au făcut tot ce s-a putut, însă problema lor ar persista în continuare. Motiv pentru care au strâns un tabel de semnături prin care s-a agreat varianta acționării în judecată la comun, a operatorului.
„Ne rezervăm dreptul de a merge în instanță, în vederea obținerii unui ordin judecătoresc care să oblige la îndeplinirea acestor solicitări întrucât la ambele adrese au trecut mai mult de 30 de zile și nu am primit niciun răspuns și nici nu au fost îndepărtate / remediate aceste probleme”,
Adresă către directorul general al Nova Apaserv
Pentru că, spun ei, conducta afectată s-ar afla în afara limitei de proprietate. Ar traversa o bucată dintr-o parcare și o alta dintr-un spațiu verde. Și, teoretic, remedierea ar reveni în sarcina celor de la Nova Apaserv.
La asociația de proprietari nr. 3 din Octav Onicescu președintele a fost numit în urmă cu mai puțin de doi ani. Marin Cârdei susține că a acceptat cu greu acest rol, mai ales prin prisma problemelor pe care le întâmpină acest cartier care se presupune că este unul elitist. Dar care miroase, la propriu.
Recunoaște că rețeaua de apă și canalizare a fost făcută de comuniști și de atunci nu s-a mai schimbat nimic. Iar blocurile din spatele parcului datează de prin 1968.
Chiar și în aceste condiții se așteaptă la soluții pentru ca oamenii să nu mai trăiască în disconfort.
„Prima dată cedează subsolurile. Noi tot timpul ne-am făcut datoria, am strâns împreună cu locatarii din blocurile respective și am rezolvat problemele la subsoluri. În schimb, ne lovim de partea exterioară care nu aparține de asociație”,
Marin Cârdei, președinte Asociația de proprietari nr. 3 (foto jos)
Un dosar plin de sesizări este arhivat la asociația de proprietari. Iar numărul de la dispeceratul Nova Apaserv aproape că l-a memorat: „Răspund foarte greu la telefon, te lasă să suni de 5 – 10 ori și, în al doilea rând, noi înregistrăm problema, dar de cele mai multe ori ei nu vin”.
De cele mai multe ori echipajele de la „Apă” nu mai ajung la avarie. Iar personalul din birouri nu răspunde la adrese.
Și abonații adună frustrări.
„Refulează canalizarea, se inundă subsolul și vă dați seama ce mizerie se adună la subsolul blocului încât săracii oameni nici nu pot să stea. În afară de faptul că din punct de vedere sanitar, asta reprezintă o bombă. Oamenii sunt disperați, pentru că dacă aceste lucrări ar fi costat mai ieftin cumva, poate găseam altă soluție”,
Marin Cârdei, președinte Asociația de proprietari nr. 3
ar fi auzit oamenii din Octav Onicescu că ar costa schimbarea conductei care le dă bătăi de cap. Bani pe care Nova Apaserv nu ar fi dispusă să-i cheltuiască, iar pentru proprietarii de apartamente ar fi aproape imposibil de plătit, chiar și împărțit la un număr de 20 de familii.
Pe data de 13 februarie 2024 a avut loc ultima intervenție în zona amintită.
Alin Cirimpei este directorul adjunct al societății și se ocupă și de partea de exploatare. La unele avarii ajunge personal.
De la fiecare intervenție cere de la echipele din teren fotografii care să reflecte gravitatea situației.
„S-au luat măsuri în sensul că sistemul de canalizare a fost curățat. În momentul de față nu știm să fi fost altă problemă în afară de sistemul respectiv exterior, de pe stradă. Și nu am curățat doar la numărul 36, ci toată strada”,
Alin Cirimpei, director adjunct SC Nova Apaserv SA
Întregul cartier a fost curățat, iar de atunci au trecut aproximativ două săptămâni. Interval în care căminul exterior este în continuare gol, iar la subsol apa băltește cu fecale, dar nu a ajuns până la nivelul parterului, cum s-a întâmplat la ultima avarie.
Explicația, spune directorul Nova Apaserv, este simplă. Atât timp cât de la ultima intervenție conducta este funcțională, atunci vina nu ar fi exclusiv a operatorului.
„Vina probabil este împărțită, ce am găsit în canalizare sunt lucruri care nu ar trebui să existe acolo: șervețele, material textil care ajută la colmatarea ei, deci vina este undeva împărțită. Însă, ar trebui din punct de vedere tehnic să facem o analiză să vedem dacă este necesară înlocuirea ei. Noi momentan am curățat tronsonul, este funcțională canalizarea, se poate verifica și acum. Dacă de pe 13 nu s-a întâmplat nimic, înseamnă că este în parametri deocamdată”,
Alin Cirimpei, director adjunct SC Nova Apaserv SA
Mesajul celor de la Nova Apaserv este clar. Atât timp cât în canalizare nu se mai aruncă șervețele umede sau materiale textile, nici conductele nu vor refula. Ceea ce înseamnă că într-o oarecare măsură problema ar fi cauzată inclusiv de locuitorii din zonă.
Pentru liniștea generală, directorul de la „Apă” a promis că va trimite inginerii pentru o expertiză tehnică prin care să fie introdusă eventual o cameră video pe conductă pentru a se constata dacă există fisuri.
Și astfel se vor afla și costurile necesare dacă ar fi nevoie de schimbarea conductei care ar urma să se împartă între operator și condominiu.
A combătut de asemenea și „legenda” prin care oamenii acuză Nova Apaserv că nu intervine în zona lor pentru că intervenția ar fi prea costisitoare. Și a oferit exemplul unei avarii din Primăverii unde pentru remediere a fost nevoie să fie spartă o parcare și un loc de joacă, schimbată o parte din conductă și adusă zona la starea inițială.
Accident rutier cauzat de vremea rea, cinci botoșăneni implicați
Redacția Botoșăneanul
Nov 22, 2024
Tânără din Botoșani băgată la închisoare după o ditamai aventura în trafic
Redacția Botoșăneanul
Nov 22, 2024
Procesiune cu Sfinte Moaște în mai multe parohii din județul Botoșani
Redacția Botoșăneanul
Nov 22, 2024
3 motive pentru a cumpăra centrala pe lemne Stropuva S40U
Redacția Botoșăneanul
Nov 22, 2024