Premierul Dacian Cioloş a fost criticat, luni, la ora Guvernului de către aleşi pentru numirile pe care le-a făcut în rândul prefecţilor, dar şi pentru afimaţia făcută de ministrul Justiţiei Raluca Prună, care a afirmat că discuţia despre drepturi este un 'lux teoretic', potrivit reporterilor de la Mediafax.
Copreşedintele ALDE Daniel Constantin a declarat, luni, la ora Guvernului, că numirile de prefecţi făcute de premierul Cioloş ''au o puternică influenţă politică''.
''Motivul pentru care grupul ALDE a solicitat prezenţa dvs în plen ţine nu neapărat de schimbările operate la nivelul prefecţilor, ci de numirile pe care Executivul le-a făcut în această perioadă şi mai ales de criteriile necunoscute pentru noi care au stat la baza acestor decizii. (…) Am constatat că numirile făcute au o puternică influenţă politică. Au fost instalaţi în funcţie prefecţi şi subprefecţi foşti membri PNL, PDL, actuali membrii PNL, PDL care sunt suspendaţi din funcţie sau apropiaţi ai PNL sau ai PDL'', a susţinut copreşedintele ALDE, de la tribuna Parlamentului. Daniel Constantin a contestat prefecţii numiţi de Dacian Cioloş în judeţele Argeş, Botoşani, Brăila, Satu Mare, Vaslui, Neamţ.
''(…) judeţul Argeş, domnul prefect Soare este membru suspendat al PNL în conformitate cu propria declaraţie. La Vaslui, despre domnul DaDaniel Olteanucopreşedinta PNL declara anul trecut că ar putea fi un candidat PNL foarte bun candidat la Primăria Bârlad. Dan Nechifor, prefect al judeţului Botoşani, a mai fost prefect susţinut tot de PNL. Cochino Mădălina prefect al judeţului Brăila, de asemenea, cu sprijinul PNL. (…) Radu Bud de la satu Mare un cunoscut membru PNL'', a spus Daniel Constantin.
Copreşedintele ALDE a susţinut că la fel de problematică este şi activitatea celor care au fost numiţi în funcţia de prefect, făcând trimitere la criza bebeluşilor şi la criza apei din judeţul Neamţ.
''Suntem îngrijoraţi de această decizie luată de Guvern care pare că are un vizibil substrat politicianist prin care se urmăreşte obţinerea de beneficii electorale pentru cei din PNL, PDL'', a conchis Daniel Constantin. În opinia sa, premierul ar trebui să recunoască faptul că ''tehnocraţia nu poate să funcţioneze în România''. Deputatul UNPR Florin Gheorghe a declarat, pe parcursul dezbaterii, că la finalul acestei legislaturi aleşii vor rămâne cu impresia că ''reforma tehnocratică înseamnă schimbarea unor prefecţi politici, cu alţii la fel de coloraţi în opţiunile lor politice”.
''Luând în calcul că ne apropiem cu paşi repezi de finalul acestei legislaturi personal, am puternice rezerve că aceste reforme se vor mai realiza. Aşadar, vom rămâne cu imaginea că tehnocraţia înseamnă vorbe frumoase, iar reforma tehnocratică înseamnă schimbarea unor prefecţi politici, cu alţi prefecţi, la fel de coloraţi în opţiunile lor politice'', a declarat deputatul UNPR Florin Gheorghe. La rândul său, deputatul UDMR Mate Andras a afirmat că dacă activitatea unui prefect este de competenţa Guvernului, un ministru al Justiţiei nu are dreptul să spună că ''discuţia despre drepturi este un lux teoretic''.
ACUM: Atmosferă de așteptare în sediul PSD, se așteaptă primele exit-poll-uri – LIVE
Gabriela Erdic
Nov 24, 2024
Angajat al unui local public din Botoșani AMENDAT de polițiști în ziua votului
Redacția Botoșăneanul
Nov 24, 2024
Flăcări în municipiu, un container a luat foc
Redacția Botoșăneanul
Nov 24, 2024
Vot în spatele gratiilor: Sute de deținuți au votat pentru viitor
Redacția Botoșăneanul
Nov 24, 2024