Poetul Dinu Flămînd este cel de al XX – lea laureat al Premiului Naţionale de Poezie „Mihai Eminescu” – Opera Omnia. Surse din cadrul organizatorilor Zilelor Eminescu au divulgat pentru Botoşăneanul.ro faptul că acesta a fost desemnat de juriu drept cîştigător în competiţia din 2011.
Gală cu Ana Blandiana şi Varujan Vosganian
Alegerea nu a fost una tocmai uşoară. Doi dintre membrii juriului l-au preferat pe Flămînd, în timp ce alţii doi pe Ion Mircea. Verdictul a venit de la cel de al V – lea membru al juriului, adică de la Nicolae Manolescu. Aflat la Paris ca ambasador UNESCO al României, el l-a indicat pe Dinu Flămînd, care astfel a fost desemnat învingător. El îşi va primi distincţia şi premiul de 2.600 euro în cadrul unei ceremonii programate sîmbătă după-amiaza la Teatrului Mihai Eminescu. La aceasta vor participa Varujan Vosganian, prim-vicepreşedinte la Uniunii Scriitorilor din Românie, şi laureaţi din ediţiile anterioare, precum Ana Blandiana, Ilie Constantin sau Adrian Popescu.
Plecat în ţară de trei decenii
Dinu Flămînd s-a născut în 1947 în judeţul Bistriţa-Năsăud şi este considerat în străinătate poet, eseist și jurnalist francez, originar din România. El este un traducător inspirat din literatura franceză, spaniolă, italiană și portugheză, precum și comentator politic al actualității în presa românească și în cea internațională. Este licențiat al Facultății de Filologie a Universiății „Babeș-Bolyai” din Cluj (1970). Membru întemeietor al cenaclului iar apoi al revistei Echinox. A lucrat in diverse redacții de ziare şi reviste din București, între care Amfiteatru și Secolul 20. În anul 1971 a fost transferat disciplinar de la Centrala Cărţii pentru că a refuzat să participe la acţiunea de epurare ideologică a cărților. În anii ’80 pleacă din țară și se refugiază în exil la Paris, de unde denunță, în presa scrisă și în emisiuni radiofonice, regimul de opresiune din România.
Anul trecut premiul a plecat în SUA
Locuiește de atunci în Franța și este redactor la postul de radio Radio France Internationale. După căderea regimului comunist a fost reintegrat în literatura țării sale de origine. Volumele sale de versuri și de critică literară, dar și unele traduceri, au obținut mai multe premii naționale si internaționale. I s-au atribuit burse şi participări la programe internaționale de creație: Yowa City,SUA,1983;Fundația Kalouste Gulbekian, Lisabona, Portugalia,1985; La Naplouse,Franța, 2002; Cento di studi ligure, Bogliasco, Italia, 2005; Sacatar Organisation, Salvador de Bahia, Brazilia, 2008. Este Doctor Honoris Causa al Universității de vest "Vasile Goldis" din Arad. Desemnarea uni laureat care locuieşte în Franţa vine după ce anul precedent titlul a fost acordat lui Dorin Tudoran din SUA.