Luna aceasta se împlinesc patru ani de când preotul Cristian Buhaciuc vindecă sufletele botoșănenilor internați la Spitalul Județean „Mavromati”. Preotul spovedește și împărtășește bolnavii, săvârșește rugăciuni la orice oră.
Cristian Buhaciuc este preot de caritate la Blocul Central de pe strada Marchian, dar și la Secția de Boli Infecțioase. În toți acești ani a văzut multă suferință, pacienți care au decedat imediat după ce i-a împărtășit, alții care și-au revenit.
"Trebuie să știm în primul rând că în spital este o altă lume. Nici eu nu am știut lucrul ăsta. Când am ajuns aici am înțeles că este o altă lume, cei care trecem pe lângă gard (n.r. pe lângă spital) pe de o parte cu o înghețată în mână și cu o cafea vedem lucrurile într-un fel, cei care sunt în spital văd lucrurile altfel. Este o lume a suferinței, o lume a empatiei. Nu ai cum să nu empatizezi. Două săptămâni la început, când am venit, aveam durerile fizice ale celor cu care vorbeam ziua. În fiecare seară mergeam încărcat acasă, apoi m-am obișnuit cumva, dar e un impact foarte puternic”,
Cristian Buhaciuc, preot misionar Spitalul Județean Mavromati.
De-a lungul timpului, au fost mulți pacienți care l-au marcat.
"Sunt interesante revenirile acestea din moarte, cei care sunt în comă și nu le dă nimeni nicio șansă."
Cristian Buhaciuc, preot misionar Spitalul Județean Mavromati.
Preotul misionar a susținut că în spital ne descoperim pe noi înșine. Și că, dacă am trece o clipă prin spital, pentru câteva zile ca pacienți, am vedea lumea altfel.
"De obicei când ajungem la spital ne dăm seama de neputința noastră. Ne dăm seama cât suntem de mici de fapt. Când ajungem pe patul de spital ne dăm seama că nu putem să mai mâncăm singuri, că nu putem să mergem la baie singuri, că nu putem să ne ridicăm din pat, noi care spuneam și făceam, spuneam chiar și altora ce să facă și cum să facă. Eu cel puțin, când ies de la Oncologie, spre exemplu, nu mai am nicio problemă. În momentul când ai fost acolo și ai stat de vorbă cu ei și i-ai spovedit, împărtășit, când ai ieșit de acolo tu nu mai ai nicio problemă și oricât de mare ar fi problema ta, ea de fapt nu este"
Cristian Buhaciuc, preot misionar Spitalul Județean Mavromati.
Este chemat să împărtășească pacienți pe secții la orice oră, chiar și de Crăciun sau Revelion. Încearcă să ajungă cât mai repede la ei. De regulă, se prezintă la spital în 10 -15 minute, însă de fiecare dată se gândește că aceste minute pot fi ultimele pentru bolnavii internați.
"Preotul de spital este cumva angajat ca la SMURD, adică am solicitări la 1 noaptea. Aici în spital este o perioadă de post continuu. Nu am întâlnit necredincioși în spital, deși am întâlnit și primari și personalități din Botoșani și din alte părți. Însă nu există necredință. Nu am întâlnit pe nimeni care să nu dorească o rugăciune.
Nu am întâlnit bolnavi, care poate altădată erau reticenți, să nu dorească să se împărtășească. Ceea ce înseamnă că boala este de folos, boala este un pedagog în primul rând, permanent ne arată nouă și celor din jur cine suntem, ne arată cam cât putem, cam pe unde suntem, cam cât de buni suntem, ce lipsuri avem. Pacienții își dau seama până la urmă că suntem trup și suflet. Și că nu putem să tratăm unul și pe celălalt să-l lăsăm. De asta în fiecare spital există un preot."
Cristian Buhaciuc, preot misionar Spitalul Județean Mavromati.
De la izbucnirea pandemiei, cele mai multe solicitări le are pentru pacienții internați la ATI. Din cauza situației epidemiologice, preotul este nevoit de fiecare dată, pe orice secție, să se echipeze cu mănuși, mască și vizieră, halat.
"Sunt solicitări foarte, foarte multe la Terapie Intensivă, de data aceasta și la cei care sunt infectați cu covid. Întotdeauna merg îmbrăcat, echipat și aproape în fiecare zi la secțiile acestea. Secția de Covid are o încărcătură anume, în saloanele acelea simți cumva, parcă fizic, când intri acolo simți o apăsare, simți durerea celorlalți. Este un lucru greu de descris”,
Cristian Buhaciuc, preot misionar Spitalul Județean Mavromati.
În această perioadă, preotul este printre puținele persoane care intră în spital. Și asta pentru că vizitele sunt în continuare interzise în unitățile medicale.
DESCARCĂ APLICATIA BOTOSĂNEANUL PENTRU MOBIL:
Redacția Botoșăneanul
Nov 27, 2024
Medic nou la Spitalul Județean pe o specialitate importantă
Oana Sava
Nov 27, 2024