Mihai Ţâbuleac a făcut joi, în cadrul unei conferinţe de presă, mai multe referiri pe tema reorganizării administrativ-teritoriale propuse de preşedintele Traian Băsescu şi PDL şi a proiectului de hotărâre de Consiliu Judeţean întocmit de USL care prevede desfăşurarea unui referendum pe această temă.
Preşedintele CJ a subliniat că solicitarea consilierilor PSD şi PNL este legală, dar că nu s-a făcut deocamdată un calcul privind costurile generate de o asemenea acţiune. El a arătat că în fondul de rezervă sunt prevăzuţi doar 2 milioane de lei care ar trebui păstraţi pentru eventuale calamităţi şi că n-a fost consultat de partid pe tema reîmpărţirii ţării, dar crede că nu el, ci populaţia este cea care ar trebuie să îşi exprime părerea pe această extrem de importantă temă. Redăm câteva din declaraţiile şefului CJ făcute pe acest subiect.
“Această iniţiativă e pe lege, se încadrează în prevederile legii 3/2000 privind organizarea şi desfăşurarea referendumului aşa încât am înscris-o pe ordinea de zi, dar, cum am mai spus, sper ca până la şedinţa din 29 să apară motive temeinice să ne dea posibilitatea să scoatem de pe ordinea de zi acest proiect”.
„E păcat să cheltuim din fondurile publice ale judeţului, care şi aşa nu sunt foarte mari, ca să punem populaţiei o întrebare la care ştim foarte bine răspunsul întrucât nu cred să existe în judeţ cetăţeni care să dorească desfiinţarea propriului judeţ”.
„Aici este vorba de un ricoşeu a unei eventuale iniţiative legislative la nivel naţional către teritoriu. Legea spune că orice iniţiativă legislativă de modificare a limitelor teritoriale ale judeţului trebuie să fie precedată de organizarea unui referendum şi suntem în situaţia în care e o iniţiativă sau o tentativă de iniţiativă la nivel naţional care, din cauză că nu este însoţită de organizarea unui referendum la nivel naţional, determină iată consilierii judeţeni să ceară referendum local”.
„Dincolo de treaba asta, consider că solicitarea consilierilor judeţeni care au depus acest proiect este pe lege şi este justificată”.
„Este o nouă cerinţă, faţă de care nu o să ne putem opune, pentru că, dacă chiar se va ajunge în situaţia de a desfăşura referendumul, atunci opoziţie nu putem face pentru că este dreptul cetăţeanului de a-şi spune părerea în legătură cu chestiuni care, fără îndoială, îl interesează şi îl afectează în mod direct”.
„Este păcat să cheltuieşti bani să consulţi populaţia în legătură cu o întrebare la care ştii foarte bine răspunsul, dar mai este un aspect: este păcat să cheltuieşti bani gândindu-te că, de vreme ce un iniţiator al unei legi de reorganizare administrativă, pentru care legea cere în mod imperativ desfăşurarea prealabilă a unui referendum, sigur că putem lua în considerare şi situaţia în care faci referendum, populaţia spune NU şi iniţiatorul respectiv poate să meargă înainte. Aşa cum legea obligă la referendum şi se vede treaba că nu se ţine cont de acest lucru”.