Pe 1 noiembrie a fost lansat programul Prima conectare.
Ministerul Mediului, Tánczos Barna, a anunțat că a fost lansat programul Prima conectare, prin care populația cu venituri mici va fi sprijinită să se branșeze la rețelele de apă și canalizare.
Potrivit ministrului Mediului, programul face parte din investițiile și reformele asumate în PNRR privind gestionarea sustenabilă a apei.
Programul derulat de AFM are un buget de 168 milioane de euro și va permite conectarea la sistemele de apă și canalizare existente pentru peste 88.400 de gospodării.
"Este un sprijin consistent pentru familiile şi persoanele singure, cu venituri reduse, care au media veniturilor bănești nete lunare sub salariul minim brut pe țară garantat la plată pe membru de familie. Operatorii de servicii de utilități publice, în parteneriat cu administrațiile locale, pot depune cereri de finanțare pentru plata cheltuielilor de branșare/racordare la sistemul public de alimentare cu apă și apă uzată", a declarat Tánczos Barna.
Operatorii și primăriile pot depune cereri de finanțare la AFM, valoarea maximă eligibilă fiind de cel mult 1.900 euro/gospodărie și/sau branșată la sistemul public de alimentare cu apă şi de canalizare, fără TVA, potrivit Antena3.
În data de 13 octombrie 2022, a fost publicat în Monitorul Oficial Ordinul ministrului mediului, apelor și pădurilor nr. 2.605/2022 pentru aprobarea Ghidului specific — Condiții de accesare a fondurilor europene aferente Planului național de redresare și reziliență, componenta C1 — Managementul apei, investiția 3. Sprijinirea conectării populației cu venituri mici la rețelele de alimentare cu apă și canalizare existente.
Astfel, conform ordinului, în perioada 01 noiembrie 2022, ora 10.00 – 15 decembrie 2022, ora 23.59, în limita bugetului maxim eligibil prealocat, se desfășoară prima rundă de atragere de fonduri în cadrul Programului „Prima conectare la sistemul public de alimentare cu apă și canalizare” finanțat din PNRR.
Măsura vizează sprijinirea familiilor și persoanelor singure cu venituri reduse. Solicitanții care pot depune cereri de finanțare sunt Operatorii de servicii de utilități publice/operatorii regionali de servicii de utilități publice din sectorul de apă/apă uzată, astfel cum sunt definiți la art. 2 lit. g) și h) din Legea 51/2006 a serviciilor comunitare de utilități publice, republicată, cu modificările și completările ulterioare. Pe lângă celelalte criterii de eligibilitate aplicabile, aceștia sunt eligibili sub condiția încheierii de parteneriate (în calitate de Lideri), cu UAT sau cu ADI.
ACUM la Botoșăneanul TV: Dezbatere despre șansele USR la alegerile parlamentare – VIDEO
Redacția Botoșăneanul
Nov 26, 2024
Redacția Botoșăneanul
Nov 26, 2024