Mai mulţi primari care pe hârtie încă fac parte din principalul partid de guvernământ sunt pregătiţi să treacă în opoziţie în preajma alegerilor locale din acest an. Vineri seară la Popasul Cucorăni a avut loc o şedinţă în care s-au lansat candidaturile Alianţei de Centru Dreapta pentru scrutinul din vară, iar surprizele nu au încetat să apară.
USL-ul transferă de la PDL, dar şi de la partidele “de buzunar”
Botoşăneanul a intrat în posesia listei provizorii de candidaturi pe care Uniunea Social Liberală a întocmit-o pentru confruntarea electorală din luna iunie. La 14 dintre localităţi nu este nominalizat nici un candidat, fie el de la PSD, PNL sau PC. Explicaţia ne-au dat-o chiar lideri ai USL.
Cu excepţia a doi primari în funcţie liberali, într-o bună parte din cele 12 localităţi rămase primarii sau viceprimarii (opt de la PDL, doi de la PNG-CD şi unul de la PER, unul independent) şi-ar fi dat deja acceptul sau încă ar negocia cu opoziţia pentru a candida pe listele Uniunii. În afară de Viişoara şi Prăjeni, conduse de liberali, celelalte localităţile fără candidaţi nominalizaţi sunt Flămânzi, Albeşti, Brăeşti, Corni, Hăneşti, Mihălăşeni, Mileanca, Truşeşti, Hlipiceni, Călăraşi, Cristineşti şi Suharău. Doi dintre primarii acestor localităţi au recunoscut că au participat la respectiva şedinţă, iar unul a dat ca sigură candidatura din partea USL.
“Săptămâna viitoare confirm. E în studiu, adică eu am participat, am fost invitat şi am avut discuţii şi cred, de fapt nu cred, da, voi merge, voi candida la USL”, ne-a declarat
Ioan Ursachi (foto dreapta), primar de Mileanca. Acesta ar urma să se regăsească pe listele PNL. În primăvara anului precedent el a fost ales chiar vicepreşedinte al organizaţiei judeţene, însă s-a autosuspendat ca urmare a faptului că instanţa l-a declarat colaborator al Securităţii. Ursachi a fost în trecut membru PRM, a ieşit primar pe lista PDL, iar preşedintele interimar al UNPR Botoşani Liviu Câmpanu spunea săptămâna aceasta că într-o discuţie pe care a purtat-o cu primarul de Mileanca în decembrie i-ar fi promis că va candida din partea progresiştilor.
Primar PDL nemulţumit de partid
La şedinţa de la Popasul Cucorăni a luat parte şi primarul de Brăeşti.
“Întâmplător ne-am întâlnit acolo, noi am mers cu cei de la Şcoala Brăeşti. Cei din învăţământ au făcut o mică petrecere, 9 martie cu 8 Martie şi ne-am întâlnit acolo”, a spus
Ioan Toma (foto jos) pentru
Botoşăneanul.
Ales de asemenea vicepreşedinte al organizaţiei judeţene PDL în aprilie 2011, acesta nu şi-a ascuns nemulţumirea faţă de partid şi varianta de a intra în cursa electorală pe lista USL.
“Există şi această posibilitate, nu-s chiar tare supărat, numai că în şapte ani de zile nu am reuşit să realizez aproape nimic, numai la nivel de promisiune, promisiune, promisiune, dar om vedea totuşi, nu ştiu... Nu cred că e vina numai a partidului, ci aşa e mersul. Pe ideea asta alţii au făcut mai mult, alţii mai puţin. S-a spus că s-au dat banii înspre PDL, dar uitaţi că la noi nu au ajuns. Eu cel puţin nu ţin minte măcar o singură dată să fi primit bani decât aşa 10.000, 20.000 în două sau trei rânduri. Nemulţumiri sigur că există, eu le-am mai spus cu glas tare de mai multe ori, dar mă rog, deocamdată rămânem aşa, poate se vor mai drege lucrurile, n-o să rămână în permanenţă aşa”, a mai spus
primarul de Brăeşti. Acesta s-ar putea regăsi pe listele PNL, partid din care a mai făcut parte.
Puzderie de vicepreşedinţi şi-un independent în negocieri
Şi Mihai Amarandei de la Albeşti, de asemenea vicepreşedinte judeţean al PDL, a ieşit prima dată primar din partea PNL, Dorel Dorneanu de la Corni a fost viceprimar PC, iar Costel Matei, la rândul său vicepreşedinte PDL Botoşani, a dobândit primul mandat ca membru PNL.
Botoşăneanul a încercat să îi contacteze pe cei trei, dar aceştia nu au răspuns la telefon. În schimb, am reuşit să discutăm cu primarul de Mihălăşeni, care a negat trecerea în opoziţie.
“Ei au candidat la Primăria Mihălăşeni, este dl. doctor veterinar care a fost şi acuma patru ani candidatul lor, din partea PSD. PNL-ul nu că nu există aici în comună, dar au numai 4%. Practic n-am văzut nicăieri, dar aşa am înţeles că o să candideze doctorul. Eu merg cu PDL-ul”, a afirmat
Loredan Buraga, primarul de Mihălăşeni şi vicepreşedinte judeţean PDL. La Flămânzi ar urma să candideze din partea liberalilor actualul viceprimar PDL Dinu Oloieriu, iar la Suharău să fie susţinut ca şi candidat independent actualul
primar Marcel Chelariu (foto stânga), care nu a făcut parte până acum din nici un partid. În afară de acesta, primarii Partidului Noua Generaţie de la Călăraşi şi Hlipiceni, care le-au dat în mai multe rânduri asigurări democrat-liberalilor că îi sprijină, dar c nu pot trece la PDL fiindcă şi-ar pierde mandatele, se regăsesc pe lista USL. Aproximativ în aceeaşi situaţie se află şi ecologistul Marinel Stredie de la Cristineşti.
CITEŞTE AICI CUM A SCRIS
BOTOŞĂNEANUL DESPRE ECHIPA DE TRASEIŞTI DIN FRUNTEA PDL ÎNCĂ DUPĂ ALEGERILE INTERNE DIN 2011:
Noii şefi de la PDL Botoşani – traseişti, profitori, turnător
CUM AU MERS PRIMARII LA DOUĂ CAPETE:
EXPLOZIV : USL-ul trădat la Lebăda într-o şedinţă cu bairam a PDL-ului – AUDIO