Miza este una uriașă, echivalentul a 16 milioane de euro, în lei. Bani pe care Primăria Botoșani trebuie să-i plătească după o decizie care datează de mai bine de 10 ani.
„Din păcate sunt și rezultate care nu țin de noi. Unul din aceste rezultate îl reprezintă procesul pe care l-am pierdut, din păcate, cu lichidatorul de la Termica astfel încât municipiul Botoșani astăzi trebuie să plătească 79 milioane lei lichidatorului pentru patrimoniul Termica. Am avut proces la Înalta Curte de Casație și Justiție și am pierdut acest proces. A fost ultima cale de atac pe care am avut-o și trebuie să plătim această sumă, o sumă imensă pentru bugetul municipiului Botoșani”,
Cosmin Andrei, primar municipiul Botoșani.
Termica a intrat în faliment în 2010 când avea datorii de aproximativ 120 milioane lei. La acel moment s-au întreprins demersuri pentru atragerea de fonduri europene în termoficare însă finanțatorul nu subvenționa companii cu datorii la stat.
Termica a intrat în faliment, s-a înființat Modern Calor.
Bunurile falimentarei au trecut la Primărie, iar ulterior la noua societate.
„Cum s-a ajuns aici? Am cerut o evaluare colegilor și motivul principal îl constituie transferul unor bunuri la momentul respectiv din patrimoniul public în patrimoniul societății Termica, societate care este urmărită, executată și apoi lichidatorul a motivat faptul că acele bunuri nu mai pot fi valorificate, s-a cerut echivalentul bunurilor în bani și am pierdut procesul. Dacă nu vom primi un ajutor de urgență de la Guvern, municipiul Botoșani trebuie să plătească 79 milioane de lei. Este o sumă fabuloasă care nu mai permite dezvoltarea orașului afectând inclusiv lucrările uzuale pe care le avem și cheltuielile de funcționare”,
Cosmin Andrei, primar municipiul Botoșani.
O mare eroare făcută pe atunci ar fi faptul că acționarii ar fi fost de acord cu stingerea datoriilor prin echivalent bănesc din vânzarea unor bunuri la prețuri subevaluate.
„O greșeală care a condus la această situație se referă la bunurile care au fost evaluate greșit, de la o factură de 1,5 milioane de lei s-a ajuns la 40 milioane de lei pentru că s-a constituit la nivelul municipiului Botoșani, și dl Flutur trebuie să răspundă de ce s-a constituit așa, o comisie de negociere în loc să se facă o evaluare a bunurilor pe baza unui raport de evaluare sau diminuarea capitalului social și de tragerea aportului în natură s-a făcut această comisie de negociere care a evaluat bunurile într-un mod nepotrivit”,
Cosmin Andrei, primar municipiul Botoșani.
Primarul susține că pentru a rezolva această problemă a inițiat o notă de fundamentare pentru un proiect de hotărâre pentru a primi sprijin din fondul de rezervă al Guvernului României. În acest sens se va deplasa la București pentru o discuție cu ministrul Finanțelor, având în vedere că statul român este cel care trebuie să-și recupereze creanțele.
În privința celor care au greșit în urmă cu 12 ani, Cosmin Andrei susține că poate solicita cel mult o cercetare administrativă.
Redacția Botoșăneanul
Nov 26, 2024
Transportatorii din Botoșani verificați de inspectorii de muncă: CE nereguli s-au găsit
Redacția Botoșăneanul
Nov 26, 2024
Avaria de sub casă a fost remediată, NU se mai întrerupe apa în municipiu
Gabriela Erdic
Nov 26, 2024
FAZA ZILEI- Iftime i-a imitat pe pesediști în campanie: Și acum îmi e jenă- VIDEO
Gabriela Erdic
Nov 26, 2024