Administratorii drumurilor și primăriile din zonele de graniță vor avea obligația de a monta panouri de avertizare prin care să atenționeze persoanele în tranzit că există riscul de roaming involuntar.
Este vorba de faptul că propriul telefon mobil, setat să își găsească o rețea locală în mod automat, ar putea intra într-o rețea dintr-o țară vecină, generând costuri suplimentare.
Inițiativa vizează aproape 1.100 de localități din 19 județe și a fost depusă la sfârșitul anului la Camera Deputaților, fiind susținută de 52 de deputați și senatori PNL.
Riscul de roaming involuntar este definit drept: „intrarea accidentală în roaming care se poate produce atunci când utilizatorul de servicii de telefonie și internet mobil se află pe teritoriul statului de reședință, în localitățile situate în proximitatea granițelor, iar acesta are serviciul de roaming activat și terminalul utilizat este setat pe selectarea automată a rețelei. În această situație dispozitivul mobil se conectează automat la rețeaua operatorului cu cel mai bun semnal în punctul în care se află utilizatorul, chiar dacă aceasta aparține unui operator dintr-o țară vecină”.
Conform datelor prezentate de Autoritatea Națională pentru Reglementare în Domeniul Comunicațiilor ANCOM, sunt vizate 1.092 de localități cu peste 10 locuitori din România care prezintă risc de roaming involuntar.
Ele se regăsesc în limitele teritoriale a 19 județe, după cum urmează: Arad, Bihor, Botoșani, Călărași, Constanța, Caraș-Severin, Dolj, Galați, Giurgiu, lași, Maramureș, Mehedinți, Olt, Satu Mare, Suceava, Tulcea, Timiș, Teleorman și Vaslui.
În cazul țărilor vecine membre ale Spațiului Economic European (SEE), respectiv Ungaria și Bulgaria, utilizatorii beneficiază de principiile de tarifare ”Roam like at home”, adică tarifele abonamentului propriu, fără costuri suplimentare, potrivit Puterea.
În cazul țărilor non-SEE (Ucraina, Moldova, Serbia), costurile pentru utilizarea serviciilor de comunicații mobile, în special a internetului, sunt semnificativ mai mari.
În acest caz, populația afectată de riscul de roaming involuntar se ridică la aproximativ 1,4 milioane de locuitori, susțin autorii proiectului.
În contextul invaziei ruse din Ucraina, operatorii de telefonie au eliminat temporar tarifele pentru roamingul la granița cu acest stat. De asemenea, guvernele României și Republicii Moldova au semnat un acord de reducere a tarifelor de roaming, care a dus deja la scăderea semnificativă a tarifelor. În ceea ce privește Serbia, până în acest moment nu există cadre de reglementare cu privire ta sistemul de tarifare pentru servicii de roaming.
Transportatori verificați cu un aparat special de către polițiștii botoșăneni - VIDEO
Redacția Botoșăneanul
Oct 31, 2024
Jucătorul de la FC Botoșani eliminat în meciul cu „U” Cluj și-a aflat pedeapsa: CÂT va sta pe bancă
Redacția Botoșăneanul
Oct 31, 2024
Redacția Botoșăneanul
Oct 31, 2024