Primarii social-democraţi din judeţ au protestat la şedinţa cu şefii Consiliului Judeţean faţă de modul de alocare a sumelor repartizate Botoşanilor prin bugetul de stat pe 2011. După cum v-am prezentat marţi dimineaţă, localităţile care potrivit proiectului de hotărîre a CJ primesc cele mai reduse fonduri sunt fără excepţie conduse de PSD-işti, lucru care nu putea rămîne fără reacţie din partea acestora.
Au reclamat că nu s-a ţinut cont de nici un criteriu prevăzut de lege
Primarii de Vlădeni, Băluşeni, Dimăcheni, Dorohoi şi Vorona, au luat rînd pe rînd cuvîntul şi au criticat modul de alocare a fondurilor. Ei au subliniat că nu se respectă nici un criteriu prevăzut de lege privind împărţirea fondurilor. Majoritatea au dat ca exemplu banii pentru drumuri, unde ar trebui să se ţină cont de lungimea acestora şi de starea lor, însă în ciuda acestui lucru, localităţile social-democrate beneficiază de cele mai reduse sume. Edilul de Dorohoi a venit şi cu cifre concrete. „În 2009 am primit 250.000 de lei, în 2010 iniţial au fost programaţi 140.000, definitiv 127.000 de lei, iar anul acesta 90.000. Am informaţii şi despre celelalte primării, fiindcă n-aş vrea să iau cuvîntul de mai multe ori pentru că sunt foarte necăjit pentru că e un oraş cu probleme deosebite pe care le-a avut anul trecut şi sumele pe care le primim anul acesta văd că sunt cu 40% mai mici faţă de ceea ce a fost în 2010, lucru pe care nu pot să mi-l explic şi n-o să reuşesc să-l explic nici locuitorilor municipiului Dorohoi”, a afirmat Dorin Alexandrescu.
„Nu ştiu cum să iau împărţirea sumelor, ar trebui să o iau în glumă”
Luările de cuvînt ale PSD-iştilor s-au lăsat de vreo două ori cu vociferări generale în sală, după care preşedintele CJ a încercat să închidă şedinţă. N-a putut face acest lucru deoarece încă doi primari au dorit să ia cuvîntul. „Nu ştiu cum să iau împărţirea sumelor, ar trebui să o iau în glumă dacă n-ar fi foarte serioasă”, a spus Aurel Ştefan, primarul de Vorona (foto stînga). El a dat citirii şi unor date din care reieşea clar diferenţa mare de alocare între primăriile PSD şi cele de la PNL şi PDL. De altfel, cu o singură de excpeţie, în persoana primarului de Copălău, PDL-iştii şi PNL-iştii, mulţumiţi de alocare, au tăcut mîlc la şedinţă.
„Lasă ca o să ajungă şi ai noştri la putere”
Şeful CJ le-a reproşat primarilor că scot în faţă criteriile care le convin pentru a arăta că trebuie să primească mai mulţi bani, dar a acceptat în final că politicul joacă rolul său în împărţirea fondurilor. „Adevărul este că o formulă strict matematică de repartizare a fondurilor nu există. Adevărul este că – şi nu ne ascundem, aşa cum spunea dl. primar de la Vorona – pentru că se ştie că, bugetul nu devine buget, nu are forţă juridică decît cu condiţia ca să fie aprobat prin vot, deci printr-o manieră politică”, a afirmat Mihai Ţâbuleac. Acesta a pus punct final şedinţei după numai o oră de dezbateri. Primarii PSD au părăsit vociferînd sala de şedinţe. „Lasă ca o să ajungă şi ai noştri la putere”, spunea Vasile Ungureanu de la Leorda, în timp ce Ştefan Cojocariu de la Dimăcheni era nemulţumit că „noi cînd am putut am dat egal la toată lumea”. O parte a primarilor PSD s-au plîns deputatului Andrei Dolineaschi, sosit în sală la finalul şedinţei.