Din cauza bugetului redus din cadrul administraţiilor publice locale, mare parte din microbuzele şcolare vor circula fără autorizaţie. Sarcina ca aceste mijloace de transport destinate elevilor să obţină licenţă de transport cade în "ograda" primăriilor, care se plîng că abia se descurcă cu achiziţionarea combustibilului pentru sezonul rece. Se pare că, într-un final s-a ajuns la o soluţie de compromis: microbuzele vor rămîne fără licenţe, însă vor circula doar pe raza localităţii unde sunt înregistrate, nefiind apte de amenzi din partea Autorităţii Rutiere Române Botoşani.
Din numărul total al microbuzelor şcolare care se află în uz la nivelul judeţului Botoşani, doar un sfert au obţinut şi o licenţă de transport din partea Autorităţii Rutiere Române, Reprezentanţa Botoşani. Această sarcină cade în atribuţiile administraţiilor publice locale care pînă la începerea anului şcolar ar fi trebuit să intre în legalitate. În caz contrar amenzile pe care le riscă sunt extrem de
usturătoare şi se pot solda cu confiscarea plăcuţelor de înmatriculare pentru o perioadă de 6 luni de zile şi chiar cu deschiderea unor dosare de urmărire penală. Pînă la urmă însă, dat fiind faptul că primăriile nu au bani s-a decis ca aceste autorizaţii să nu mai fie solicitate.
„Acest lucru nu intră în atribuţiile Inspectoratului Şcolar ci a Consiliilor Locale, de aceea nici nu avem o evidenţă, CL care trebuie să plătească şi să se îngrijească de aceste licenţe de transport, ele sunt foarte costisitoare am înţeles şi presupun o şcolarizare de mai lungă durată şi probabil din acest motiv, CL nu fac aceste demersuri şi pe fondul crizei financiare. Practic, aceste licenţe oferă posibilitatea de a ieşi cu microbuzul în afara judeţului, aşa cum sunt ei acum, pot circula în interiorul judeţului”, a declarat
Daniel Botezatu, inspector şcolar general adjunct IŞJ. În aceste condiţii, microbuzele şcolare vor circula la starea actuală, în schimb, unităţile şcolare nu vor putea folosi aceste mijloace de transport în cazul excursiilor din afara judeţului.