Primăria Botoșani a făcut joi primul pas concret în vederea construirii unui nou stadion. A fost lansată electronic achiziția pentru serviciile de elaborare a Documentației Tehnice (D.A.L.I.) reabilitare, modernizare, dotare și extindere a Stadionului Municipal.
Firmele interesate se pot înscrie până pe data de 12 aprilie, iar cea câștigătoare va trebui să întocmească documentația pentru Certificatul de Urbanism, să-l și obțină și să efectueze studii de teren: o lucrare de topografie care să conțină planul de ridicare topografică, un extras de carte funciară actualizat la zi, studii topografice, geologice, de stabilitate ale terenului, hidrologice, hidrogeotehnice.
Municipalitatea a solicitat ca DALI (Documentație de Avizare pentru Lucrări de Intervenție) să propună, pe lângă funcțiunea principală de stadion pentru fotbal, și alte tipuri de utilizări sportive și non-sportive, conferind un caracter multifuncțional investiției, prin posibilitățile avute în vedere pentru evenimente culturale, sociale etc.
Cerința minimă impusă de Primăria Botoșani este ca extinderea, dotarea și modernizarea să transforme actuala arenă într-una cu tribune acoperite și cu o capacitate netă de minim 10.000 -12.000 de locuri.
De asemenea, proiectantul va trebui să țină cont de toate dotările necesare pentru ca noul stadion să poată găzdui meciuri din UEFA Europa League, dar și partide de rugby de nivel internațional.
Se dorește o arenă multifuncțională care să cuprindă săli de antrenament și recuperare pentru sportivi, birouri, spații comerciale și de alimentație publică, parcări subterane pentru evenimentele sportive și pentru locuitorii zonei, facilități pentru persoanele cu dizabilități.
”Pentru spectatori se vor asigura condiții de confort care să permită vizionarea jocurilor fără a se afla în bătaia vântului sau în bătaia ploii”,
Anunț de licitație Primăria Botoșani.
Pe actualul amplasament, lipită de tribuna oficială, este situată ”Sala de lupte greco-romane”, care va fi transferată din domeniul public al statului și administrarea Ministerului Tineretului și Sportului prin Clubul Sportiv Botoșani, în domeniul public al Municipiului Botoșani. Primăria se obligă să mențină destinația acestei construcții sau să ridice o altă sală de sport pe același amplasament.
În demersul său de creare a unei baze sportive care să se alinieze la standardele naționale și internaționale, municipalitatea negociază și intenționează să alipească și alte parcele de teren învecinate actualului amplasament, luându-se în calcul și posibilitatea extinderii actualului complex.
Aceasta pentru ca, prin dotările și amenajările realizate, complexul sportiv să poată găzdui și alte evenimente culturale sau sociale cum ar fi (concerte, conferințe, întruniri) ori cu caracter comercial (târguri, expoziții).
Complexul sportiv va fi proiectat să îndeplinească minim standardele românești existente și aplicabile. În funcție de nivelul de competiție maxim care trebuie asigurat, se vor respecta în totalitate standardele respective FIFA, UEFA, FRF.
Complexul sportiv se va compune din mai multe părți funcționale:
- zona jucătorilor și oficialilor (arbitri, însoțitori etc.);
- zona spectatorilor și a spectatorilor VIP;
- zona reprezentanților mass-media - jurnaliști, comentatori TV și radio, etc.;
- zona personalului tehnic - stewarzi, forțe de securitate și personalul auxiliar (majorete, copiii de mingi și players escorts etc);
- zone non-sportive - spații cazare sportivi, administrative, comerciale și pentru servicii, spații conexe.
Invitat joi la ”Botoșăneanul TV”, edilul șef a dat câteva detalii despre planurile municipalității privitoare la noua arenă.
A amintit că, încă din perioada în care era viceprimar, s-a ocupat de introducerea acestui obiectiv pe lista sinteză de investiții a CNI.
A relatat că, după ce a devenit primar, a dispus organizarea unei licitații pentru DALI, alocându-se prin buget 100.000 de lei. Doar că firma care a câștigat procedura de achiziție publică a comunicat ulterior că nu mai poate efectua lucrarea fiindcă banii alocați de Primărie ar fi prea puțini. Așa că s-a reluat procedura, mărindu-se suma la 600.000 de lei cu tot cu TVA.
”Este vorba de un studiu de fezabilitate, dar care pentru clădirile existente se numește DALI, Documentație de Avizare pentru Lucrări de Intervenție, în care se studiază posibilitățile de reabilitare ale stadionului. S-a modificat legislația și în această etapă este nevoie și de o securitate la incendiu care este destul de laborios făcută de către firme autorizate. Este vorba și de o expertiză tehnică, la fel este făcută de experți din domeniu, și toți acești experți, sub umbrela unei firme câștigătoare, trebuie să elibereze documentația care face și o proiectare a noului stadion”,
Cosmin Andrei, primar Botoșani, la ”Botoșăneanul TV”.
Edilul șef crede că ridicarea unui nou stadion ar putea crea o veritabilă emulație nu doar în jurul fotbalului, ci și prin multitudinea de alte evenimente pe care o arenă sportivă, cu tribune integral acoperite, ar putea să le gâzduiască.
”Dacă lucrurile merg așa cum ne dorim, fără contestații, cu un câștigător, mergem cu documentația pe masa CNI-ului, acolo unde sperăm să fie introdusă la finanțare și avem promisiuni în acest sens”,
Cosmin Andrei, primar Botoșani, la ”Botoșăneanul TV”.
Stadionul Municipal, denumit ”1 Mai” în perioada comunistă, a fost construit în două etape majore astfel: în perioada 1970-1980 tribunele A(est) și B(vest) și în anii 1980-1990 peluzele C(sud) și D(nord).
Construcția prezintă degradări nestructurale cauzate de exploatarea îndelungată și vechime, respectiv de infiltrațiile apei meteorice.
Actualul stadion are o capacitate de 7600 de locuri, este construit pe o suprafață de 20.392,00 mp, pe terenul proprietatea municipiului Botoșani, suprafața totală a terenului fiind de 30.673,00 mp.
Trei luni va avea la dispoziție firma câștigătoare să predea documentația, ceea ce înseamnă că, în varianta optimistă, în care se vor prezenta companii la licitație și nu vor exista contestații, până la sfârșitul verii DALI-ul ar trebui finalizat și se va cunoaște suma necesară pentru ridicarea unui nou stadion.
Pe baza acestuia Primăria va întreprinde apoi demersurile necesare pentru obținerea finanțării de la Compania Națională de Investiții.
Cătălin Silegeanu și Ariadna Cârligeanu, mesaj de mulțumire și mobilizare pentru Ziua Națională
Redacția Botoșăneanul
Nov 27, 2024
Redacția Botoșăneanul
Nov 27, 2024
Manifestări culturale la Casa Memorială „Nicolae Iorga” - PROGRAMUL
Redacția Botoșăneanul
Nov 27, 2024
Redacția Botoșăneanul
Nov 27, 2024
Declarația zilei 27 noiembrie 2024
Oana Sava
Nov 27, 2024