Cea de-a doua unitate medicală, înfiinţată mulţi ani mai târziu în Botoşani, a fost Spitalul I.Mavromati.
În timpul ocupaţiei ruseşti, în anul 1832, s-au amenajat în Botoşani primele spitale, în case rechiziţionate, puse la dispoziţia oştirilor ruseşti formate din cazaci, sub comanda generalului Vionov.
Asistenţa spitalicească în Botoşani a început cu Spitalul Israelit înfiinţat la 15 februarie 1817. Timp de 88 de ani, până în 1905, el a funcţionat prin case închiriate, improprii bunei desfăşurări a asistenţei sanitare. Prin construirea unui local propriu cu 20-25 paturi, baie, sală de operaţii şi pansamente, laborator şi camere de izolare, a acoperit cerinţele sanitare ale populaţiei evreieşti din oraş. În această unitate s-a practicat chirurgia şi medicina internă.
Până la începutul celui de-al doilea război mondial s-au acordat consultaţii gratuite tuturor bolnavilor săraci indiferent de naţionalitate. A fost întreţinut din veniturile Cabelei şi din subvenţii.
În anul 1838, s-a înfiinţat apoi Spitalul I. Mavromati, într-o clădire situată pe actualul Bulevard „Mihai Eminescu” de către boierul filantrop cu acelaşi nume, care l-a înzestrat cu o mare avere, după ce a fost ajutat şi de alţi boieri cu „dare de mână”. Toată averea a fost lăsată în păstrarea şi administrarea Epitropiei Spitalelor Sf. Spiridon din Iaşi de care a aparţinut.
A funcţionat în bune condiţii până la 1 septembrie 1931, când, din cauza marii crize economice din perioada anilor 1929-1933, şi-a închis porţile.A avut o capacitate de 30-40 de paturi, localul fiind impozant şi spaţios cu peste 30 de camere, cu locuinţe pentru medicul secundar, intendent şi moasă. A funcţionat şi o baie amenajată, unde avea acces şi publicul din oraş. În această unitate s-au tratat boli interne, chirurgicale şi a existat şi o maternitate.
Ştefan Ciubotaru consemnează în Monografia oraşului Botoşani că în acest spital, la 29 mai 1887, Miron Pompiliu şi A. I. Cuza, veniţi de la Iaşi, l-au internat pe Mihai Eminescu într-o cameră „cu totul separată şi cu un om de serviciu exclusiv al lui care nu se mişca de lângă el.”
Mai târziu, în anul 1865, a luat fiinţă Spitalul Comunal, apoi în 1896 a funcţionat la Botoşani Spitalul de Copii „Filantropia”. Unităţile au adus reale servicii medicale botoşănenilor suferinzi şi nu numai.
DESCARCÃ APLICATIA BOTOSÃNEANUL PENTRU MOBIL:
Redacția Botoșăneanul
Dec 25, 2024
Sărbătoarea Nașterii Domnului: tradiții fascinante și superstiții care dăinuie peste generații
Redacția Botoșăneanul
Dec 25, 2024
Comercianții nu mai trebuie să emită bon fiscal pentru plățile cu cardul, decât la cerere
Redacția Botoșăneanul
Dec 25, 2024
Abonează-te pentru a fi la curent cu noutățile