A doua temă importantă abordată la întâlnirea oamenilor de afaceri cu ministrul muncii Marius Budăi și intermediată de Camera de Comerț, Industrie și Agricultură (CCIA) a fost despre ordonanța care reglementează salariile din domeniul construcțiilor.
Guvernanții au stabilit un nivel salarial care să pornească de la pragul de 3.000 de lei pentru acest domeniu de activitate, pentru a fi încurajate investițiile dar mai ales pentru a opri exodul forței de muncă în străinătate.
„Înțeleg că s-a dorit să avem oameni care să muncească în construcții. Acesta a fost principiul. S-a gândit că, dacă îi vor plăti aproape 3.000 de lei în mână, oamenii au mai multă plăcere de a lucra în România decât să plece în străinătate. Ideea de bază a fost ca din partea angajatorului să nu existe nici un efort financiar suplimentar”,
Valeriu Iftime, președinte CCIA Botoșani
Există însă proiecte în derulare unde au fost semnate contracte multianuale, unele chiar până în 2022 și unde sumele alocate eșalonat au fost stabilite prin licitații și nu pot fi astfel suplimentate.
Astfel de situații ridică probleme constructorilor care nu găsesc pârghii legale pentru acoperirea sumelor necesare.
„Problema nu se pune neapărat la creșterea de salar. Problema se pune atunci când toate manopera, toate contractele și toate licitațiile au fost făcute la un standard de cost. Problema este că nu sunt bani în anumite proiecte pentru a se ridica acest standard de cost pentru a se putea coperi diferența”,
Afacerist din sală
Ministrul muncii a arătat că a avut discuții repetate cu mediul de afaceri cu care s-a consultat înainte de adoptarea respectivei ordonanțe.
„Și atunci tot la solicitarea mediului de construcții am eliminat standardele de cost, pentru că toată lumea spunea că ne încadrăm în standardele de cost dar nu avem cu cine lucra, nu avem muncitori. De la discuția asta am ajuns la acest prag de 3.000 de lei și la o fiscalizare redusă și aici suntem. Legat de proiecte, în acel ordin pe care-l vom elabora vom prinde clarificări suplimentare”,
Marius Budăi, ministrul muncii
Botoșăneanul care conduce Ministerul Muncii a mai arătat că va fi emis un ordin prin care să se suplimenteze sumele necesare la proiectele aflate în derulare și va avea discuții în Comisia Europeană pentru cele cu finanțări comunitare, deja semnate.
De asemenea, a declarat că a avut o întâlnire cu membrii Asociației Comunelor unde a lansat a provocare pentru firmele de construcții să lucreze cât mai mult pentru a li se deconta sume mai mari pentru lucrările efectuate.
DESCARCÃ APLICATIA BOTOSÃNEANUL PENTRU MOBIL:
COD GALBEN prelungit: Meteorologii au actualizat prognoza
Redacția Botoșăneanul
Nov 28, 2024
Angiograful ultraperformant ajunge săptămâna viitoare la Spitalul Județean Botoșani
Redacția Botoșăneanul
Nov 28, 2024
ÎN ACEASTĂ DIMINEAȚĂ: Casă, în pericol să se facă scrum, pompierii au intervenit de urgență
Redacția Botoșăneanul
Nov 28, 2024
Redacția Botoșăneanul
Nov 28, 2024