Zeci de botoșăneni au asistat la prelegerea susținută de prof.univ.dr. Nicu Gavriluță, de la Facultatea de Filozofie și Științe Social-politice a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași.
La inițiativa părintelui protopop Petru Fercal, în colaborare cu Departamentul Pro Vita al Protopopiatului Botoșani, coordonat de preot Marius Ciobanu, în sala de evenimente a Parohiei „Vovidenia” a avut loc conferința cu tema „Viața de familie și provocările societății contemporane”, susținută de prof.univ.dr. Nicu Gavriluță.
Sociolog, antropolog și eseist, membru al Adunării Eparhiale a Arhiepiscopiei Iașilor, dar şi membru al Uniunii Scriitorilor din România, invitatul le-a vorbit celor prezenți despre cele mai noi provocări ale societății contemporane.
„Viața de familie și provocările societății contemporane”. O temă pe care invitatul a catalogat-o drept una de ”incontestabilă actualitate”.
Prof.univ.dr. Nicu Gavriluță a adus în atenția celor prezenți familia românească, familia creștină în special, identificând deopotrivă și ”provocările pe care le cunoaștem în momentul de față, cu atât mai mult cu cât ele sunt permanente, existente și fatale în sensul în care nu ne putem eschiva din fața lor”. Provocări pe care într-un fel sau altul, a punctat conferențiarul, ”trebuie să le înfruntăm și să câștigăm această bătălie”.
Criza pe care omenirea o străbate nu este nici nouă, nici imposibil de depășit. Diferența vine din atitudinea popoarelor în fața acestor provocări.
”Valuri dintre acestea care aduc cu ele versiuni ale lumii pe dos, sminteală, nebunie, răsturnări cumplite și inexplicabile de situație au mai fost. Și oamenii cu credință în Dumnezeu au trecut binișor, cu bine uneori și cu foarte bine”, a precizat prof. univ. Nicu Gavriluță.
Îngrijorarea majoră vine, cel puțin în România, din scăderea dramatică a populației.
”Colegii mei care se ocupă de cercetări sociologice de tip cantitativ, care fac cercetări de ordin demografic, sociologic asupra unor regiuni, orașe, sate, ajung cu toții la o singură concluzie tristă, nefericită, dar realistă: faptul că populația României a scăzut foarte mult și că o bună parte dintre noi, românii, ne-am mutat peste hotare. Există mai multe Românii de mărimi diferite în țări ale Occidentului. Dacă ne uităm la cifrele care vizează natalitatea, vedem că ele sunt în scădere comparativ cu perioadele anterioare. Concluzia ar fi că ”generațiile tinere în momentul de față nu sunt în măsură să înlocuiască natural și firesc generațiile de mijloc sau cele cu experiență mai mare de viață”, a spus prof.univ.dr. Nicu Gavriluță.
Familia se restrânge, numărul de copii este în scădere, ”avem nevoie de o infuzie nouă de viață, de copii mai mulți, de educația lor creștină, educația normală din familie, biserică, școală”.
Fără să teoretizeze excesiv, dar oferind celor prezenți în sala parohiei Vovidenia informații certe, menite să clarifice atât derapajele societății, cât și ”duplicitatea” specialiștilor din domeniile socio-umane, prof.univ.dr. Nicu Gavriluță a trasat o concluzie edificatoare și deopotrivă incontestabilă: ”toate cele cinci mari religii ale lumii sunt pentru viață și oferă fiecare în felul lor argumente în favoarea vieții”.
”Știința contemporană, cea onestă, confirmă scrierile sfinților părinți cu privire la viață, analizele și interpretările lor privind cultivarea vieții. Medicina, genetica, confirmă ceea ce Sfânta Tradiție creștină ne prezintă dintotdeauna. (...) Dar trebuie să avem medici liberi să își exprime gândirea, trăirea, simțământul și convingerile, la fel și oamenii de știință și profesorii. Or asta nu se întâmplă întotdeauna. În primul rând, duplicitatea ca păcat există în lumea specialiștilor din domeniile socio-umane. Și aici antidotul este virtutea curajului”, a precizat conferențiarul.
Tot despre virtutea curajului a vorbit prof.univ. dr. Nicu Gavriluță atunci când a abordat subiectul ”responsabilității pe care o asumi în făptuirea unei familii”.
O altă provocare incontestabilă a lumii de azi în ceea ce privește familia creștină este cea a noilor ideologii, pe care prof.univ.dr. Nicu Gavriluță le-a numit ”noile religii seculare”.
Nu putem ignora noile tehnologii, nanotehnologiile, inteligența artificială, precum și ”un nou curent de gândire care este la modă în Occident, dezbătut în conferințe, congrese, simpozioane, și anume transumanismul”.
”Cel din urmă vizează trecerea de la noi, homo sapiens, oamenii obișnuiți, către omul viitorului. Noi suntem imperfecți pentru că suntem ființe biologice, și pentru a fi mai buni și mai eficienți, mai performanți și mental, și fizic, să ne folosim de noile tehnologii, să ne augmentăm mintea și corpul cu aceste noi tehnologii și vom deveni asemenea unor cyborgi. Sigur că este o viziune complet secularizată cu privire la om, la evoluția omului. Dar curentul este dominant, se discută peste tot în lume”, a punctat conferențiarul.
Seara a continuat cu o sesiune de întrebări și răspunsuri asupra cărora vom reveni într-un material viitor.
DSVSA Botoșani, mesaj important cu o boală gravă: MĂSURI luate în întreaga țară
Redacția Botoșăneanul
Jan 14, 2025
Șeful Poliției Botoșani s-a întâlnit cu sindicaliștii înainte de marele protest din Piața Revoluției
Redacția Botoșăneanul
Jan 14, 2025
Zeci de cazuri de gripă la Botoșani, pacienți internați și cu pneumonii
Redacția Botoșăneanul
Jan 14, 2025
Aeroportul Suceava, în clasamentul național: DESTINAȚIILE cele mai căutate
Redacția Botoșăneanul
Jan 14, 2025
Mașină răsturnată după un accident grav, trei persoane au văzut moartea cu ochii
Redacția Botoșăneanul
Jan 14, 2025
Abonează-te pentru a fi la curent cu noutățile