Senatorii au decis astfel pentru situațiile în care angajații din învățământ sunt trimiși în judecată pentru infracțiuni sexuale sau de violență.
Astfel, angajaților din învățământ li se va suspenda contractul de muncă odată cu demararea cercetării penale, nu la pronunțarea deciziei definitive.
Contractele individuale de muncă ale angajaților din învățământ trimiși în judecată pentru comiterea unor infracțiuni sexuale sau de violență vor putea fi suspendate la punerea în mișcare a acțiunilor penale, nu la finalizarea procesului, potrivit unui proiect ce a fost adoptat luni de senatori.
Prin adoptarea acestei măsuri se dorește eliminarea situațiilor în care profesori ce au abuzat elevi sau alte persoane predau în continuare în școli, deoarece, acum, contractele acestora de muncă nu se suspendă odată cu începerea cercetărilor.
Mai exact, potrivit Avocatnet.ro, așa cum apare în proiectul de lege ce se îndreaptă acum spre votul final din Parlament, cel al deputaților, se vor introduce noi prevederi în Legea educației naționale nr. 1/2011, astfel încât contractele de muncă ale salariaților din învățământ să se suspende de drept în situațiile în care aceștia:
-au fost trimiși în judecată pentru săvârșirea unor fapte contra libertății și integrității sexuale sau pentru orice alte fapte penale contra persoanei, săvârșite cu intenție, până la rămânerea definitivă a hotărârii judecătorești;
-au fost reținuți, arestați la domiciliu, arestați preventiv, puși sub control judiciar sau control judiciar pe cauțiune, dacă în sarcina lor au fost stabilite obligații care împiedică exercitarea raportului de serviciu.
De asemenea, contractele de muncă ale angajaților din învățământ se vor suspenda și pentru alte motive, de exemplu, cum sunt cele prevăzute de Codul muncii.
În forma inițială a proiectului, se făcea referire doar la suspendarea contractelor de muncă ale cadrelor didactice, dar la Senat a fost modificat, astfel încât acum ia în discuție contractele tuturor persoanelor angajate în grădinițe, școli, licee etc.
În cazul în care, la pronunțarea sentinței definitive, un salariat din învățământ cu contractul de muncă suspendat va fi achitat, acesta “își reia activitatea anterioară și i se plătește, în temeiul normelor și principiilor contractuale, o despăgubire egală cu salariul și celelalte drepturi de care a fost lipsit pe perioada suspendării contractului”, după cum apare în proiectul adoptat luni de senatori.
Așadar, după ce acest proiect va intra în vigoare, angajaților din învățământ li se va suspenda contractul de muncă odată cu demararea cercetării penale, nu la pronunțarea deciziei definitive. În acest fel se vor elimina situațiile în care victimele, în special copii de școală, erau nevoite să interacționeze cu cei ce le hărțuiseră sau comiseseră anumite infracțiuni asupra lor.
În plus, suspendarea contractului de muncă va putea fi făcută şi la iniţiativa conducerii instituţiei de învăţământ. Este de precizat aici că sunt vizate doar infracțiunile contra persoanei (de exemplu, nu și cele de furt, falsificare a unor documente etc.) și doar cele săvârșite cu intenție (nu și cele din culpă - fără intenție).
Atenţie! Prevederile acestui proiect nu se aplică acum. Pentru a deveni lege, proiectul trebuie aprobat și de Camera Deputaților, promulgat de preşedintele ţării și publicat în Monitorul Oficial.
DESCARCĂ APLICATIA BOTOSĂNEANUL PENTRU MOBIL:
2 milioane de euro pentru parcuri fotovoltaice din județul Botoșani
Redacția Botoșăneanul
Nov 25, 2024
Marcel Ciolacu și-a anunțat DEMISIA după pierderea alegerilor
Redacția Botoșăneanul
Nov 25, 2024
Dintr-o „joacă”: Copii prinși pe camerele de supraveghere că au dat foc unui container
Redacția Botoșăneanul
Nov 25, 2024
Incendiu într-o gospodărie din județ: O femeie a fost transportată la spital cu arsuri
Redacția Botoșăneanul
Nov 25, 2024