Este profesor de religie într-un sat din nordul Botoșanilor și probabil că nici o programă școlară nu reușește să facă ceea ce Vasile Postolachi și-a propus și chiar reușește: să facă din copii oameni buni. Iar pentru asta nu se dă înapoi de la niciun sacrificiu.
Le-a promis copiilor de pe ambele maluri ale Prutului o excursie de trei zile. Doar că socotelile inițiale nu s-au mai potrivit atunci când au fost gata de purces la drum. Fără să stea pe gânduri, profesorul de religie Vasile Postolachi, din Rădăuți-Prut, a făcut credit la bancă. Gestul său a impresionat o țară întreagă, iar vestea s-a dus chiar și dincolo de granițe.
Acum, profesorul se află în Spania, unde muncește pentru ca din toamnă să poată continua proiectele de suflet cu elevii săi.
”Pentru a merge mai departe cu proiectele începute, uneori trebuie să muncim și extra, și asta pentru următoarele activități pe care vrem să le facem, cu ajutorul lui Dumnezeu, din toamnă”, a mărturisit în cadrul interviu pentru Antena1 Vasile Postolachi, profesorul de religie din Rădăuți-Prut.
Dascălul reușește ca, de câțiva ani, să treacă Prutul alături de o inimoasă echipă pe care a strâns-o în jurul său. Cartea care unește inimi a devenit, astfel, un proiect prin care mii de elevi basarabeni au ocazia să vorbească și să citească în limba română.
Cum a pornit totul?
”Ideea proiectului Cartea unește inimi este strâns legată de locul de unde sunt eu, un sat de pe malul Prutului. Eu am crescut în Bajura, un sătuc frumos de pe malul Prutului, și adeseori când eram copil și mergeam cu vacile stăteam de vorbă cu copiii de peste Prut. Mi se părea ciudat, eram copii din două țări diferite, dar vorbeam aceeași limbă. Pe atunci nu știam eu care este adevărul istoric. Astfel se năștea dragostea de a cunoaște lumea de dincolo de Prut. La asta s-a adăugat dragostea bunicii mele pentru Basarabia”, spune Vasile Postolachi, profesorul de religie.
Iar atunci când, peste ani, a devenit profesor într-un alt sat pe malul Prutului, Rădăuți-Prut, unde este titular din 2014, primul lucru pe care a vrut să îl facă a fost să pornească un proiect cu profesorii și elevii de pe ambele maluri ale Prutului.
”Am pornit în 2016 cu un grup de profesori de la Rădăuți Prut, care m-au sprijinit, împreună am trecut Prutul la primul liceu care ne-a ieșit în cale”, a povestit profesorul.
Despre creditul pe care l-a făcut în 2018 spune că nu e nimic ieșit din comun.
”În 2018 am făcut creditul la bancă. 2018 a fost un an special pentru noi, se împlineau 100 de ani de la Marea Unire. Printr-o excursie am vrut să realizăm și noi o Mică Unire, cu copii din cele trei țări, Moldova, România și Ucraina. Am pornit cu o sumă de bani, apoi pe ultima sută de metri am observat că banii nu sunt suficienți. Am făcut acest gest, care nu mi se pare deosebit, pentru că bucuria copiilor este mult, mult mai mare și este mai presus de bani. Nu puteam să dezamăgim speranțele a 36 de copii care așteptau excursie de trei zile”, rostește Vasile Postolachi.
Recunoaște că nu ar fi reușit nimic fără ajutorul lui Dumnezeu. Iar proiectele sale nu se vor opri aici.
”Dorim să continuăm acest proiect, aș vrea mult să ajut o școală din Moldova care a intrat în renovare, dar nu dispune de fonduri foarte multe. Dacă nu ne ajutăm când avem nevoie nu ne mai putem numi prieteni. Vreau să îi aduc și pe ei să își vadă țara”, spune profesorul.
Vasile Postolachi este profesorul de religie care predă despre viață. Despre cum să fim oameni și despre ce înseamnă aproapele.
”Eu predau religie. Dar mă axez nu neapărat pe partea teoretică, eu încerc să lucrăm la a fi mai buni. Mergem cu copiii la oameni nevoiași. Dacă eu văd că acești copii sunt mai buni atunci pot spune că ora de religie și-a făcut efectul”, spune Vasile Postolachi, profesorul de religie din Rădăuți-Prut.
DESCARCĂ APLICATIA BOTOSĂNEANUL PENTRU MOBIL:
FAZA ZILEI- Iftime i-a imitat pe pesediști în campanie: Și acum îmi e jenă- VIDEO
Gabriela Erdic
Nov 26, 2024
Gabriela Erdic
Nov 26, 2024
Doi șoferi prinși cu 113 km/h în doar 60 de minute
Sergiu Bălășcău
Nov 26, 2024