În rândul botoșănenilor, accidentul vascular cerebral apare foarte des. Din păcate, de tot mai multe ori, la tineri. Deocamdată, la Botoșani, nimeni nu poate interveni mai repede printr-o metodă terapeutică numită tromboliză.
Din fericire, Spitalul Județean de Urgență Mavromati a fost inclus într-un program al Ministerului Sănătății pentru a beneficia de medicamentația necesară metodei terapeutice, care se poate aplica după un atac vascular cerebral.
Totuși, în acest moment, nu se știe exact dacă botoșănenii vor beneficia de tromboliză.
”Din ce am citit eu prin presa de la Ministerul Sănătății, de curând și Spitalul Județean a fost inclus. Chiar dacă era ultimul pe listă aceea de 31 de spitale care era afișată pe site-ul Ministerului Sănătății putem spune că spitalul a fost inclus în programul tromboliză. Până la desfășurarea activității acestui program și demararea lui, mai sunt câteva lucruri de pus la punct,”
Bogdan Alexandroaie, purtător de cuvânt Spitalul Județan.
Accidentul vascular cerebral ischemic (AVC) sau infarctul cerebral apare atunci când o arteră care transportă sângele către creier se blochează în urma formării unei cheag de sânge. Tromboliza reprezintă aplicarea unei perfuzii cu o substanță care dizolvă acest cheag dacă se administrează în maxim patru ore și jumătate de la debutul simptomatologiei.
Botoșănenii trebuie să știe că, dacă prezintă cel puțin unul din semnele: asimetrie feței, scăderea forței de musculare, tulburări de vorbire, trebuie să apeleze cât mai rapid serviciul 112.
Deocamdată, tromboliza nu se face la Botoșani deoarece Spitalul Județean Mavromati nu îndeplinește un criteriu. Mai precis, pentru a implementa protocolul de tratament intervențional al pacienților cu AVC acut este neapărat nevoie de un serviciu de gardă 24/7 la computer tomograf, lucru ce lipsește la Botoșani.
”Să avem linie de gardă este singurul criteriu pe care în acest moment nu îl îndeplinim. Nu avem linie de gardă la radiologie, nu avem medic prezent 24/7 la serviciu de tomograf,”
Maria Magdalena Tudor, șef Secție Neurologie.
Chiar dacă spitalul beneficiază de toată aparatura necesară, sunt medici puțini. La acest moment, se așteaptă finanțarea din partea Ministerului Sănătății pentru cumpărarea medicamentului. Totuși, banii nu vin decât în momentul când se îndeplinește și ultimul criteriu, prezența personalului medical.
DESCARCĂ APLICAȚIA BOTOȘĂNEANUL:
Comunicat de presă: Digitalizarea firmei Anca Farm
Redacția Botoșăneanul
Nov 25, 2024
A demisionat și Nicolae Ciucă: Am învățat lecția
Redacția Botoșăneanul
Nov 25, 2024
Sute de locuri de muncă vacante la Botoșani, de la director la ajutor de bucătar - LISTA
Redacția Botoșăneanul
Nov 25, 2024