La un an de la lansare proiectul „Dezvoltarea economiei sociale prin intermediul Asociaţiei «Şansă pentru tine»” a ajuns la final. Miercuri la amiază a avut loc conferinţa de închidere a acestuia, în prezenţa managerilor de proiect, a beneficiarului şi a partenerilor.
Trei SES-uri (Structuri de Economie Socială) au intrat prin intermediul acestui proiect POSDRU în economia de piaţă botoşăneană. Este vorba de Bio Cleaning Nord, societate de prestări servicii profesionale de curăţenie, Bio Nord Distribution, firmă de vânzări şi distribuţie şi Bio Lactana Bucovina, o unitate de procesare a laptelui. În cadrul acestor SES-uri s-au deschis o spălătorie/curăţătorie ecologică în municipiul Botoşani, un magazin de desfacere lângă Piaţa Centrală axat pe produse alimentare şi o fabrică profilată pe producţia de smântână şi mozzarella. Aceasta din urmă s-a deschis la Băluşeni, Primăria de aici fiind partener în cadrul proiectului. Pentru a arăta tuturor participanţilor la conferinţă că proiectul este unul funcţional, primarul de Băluşeni a venit astăzi cu primele mostre de mozzarella. El a subliniat importanţa implementării acestui proiect în comuna pe care o conduce, una izolată deşi se află la doar câţiva kilometri de municipiul Botoşani.
„Am dat la materia primă, la lapte, o creştere a valorii adăugată destul de consistentă. În primul rând oamenii nu prea aveau cui să dea laptele, acum sunt foarte bucuroşi că au un loc sigur şi permanent de valorificare a materiei prime. Această făbricuţă va prelucra între 5.000 şi 10.000 de litri de lapte pe zi”, a declarat Neculai Stratulat, primarul de Băluşeni.
Şapte locuri de muncă s-au creat astfel numai la Băluşeni şi 23 la nivelul tuturor celor trei SES-uri, majoritatea angajaţilor provenind din grupuri vulnerabile. Ei au fost aleşi în urma unor cursuri derulate tot prin acest proiect POSDRU şi vor trebui păstraţi în cadrul acestor unităţi nou înfiinţate cel puţin şapte luni după finalizarea proiectului.
„Spălătoria ecologică este singura spălătorie ecologică, nu din Botoşani, mai există o spălătorie ecologică la noi în municipiu, dar este singura a botoşănenilor. Cealaltă este a unei firme din Iaşi. Iar celelalte folosesc percloretilena, este un produs chimic pe care noi am refuzat să-l folosim, n-am să intru în detalii, important este că spălătorie noastră este una ecologică şi foloseşte doar apă şi solvenţi ecologici”, a afirmat Anca Pâslaru, manager Bio Cleaning Nod.
3,27 milioane de lei este valoarea totală a proiectului finanţat pe axa prioritară 6 „Promovarea incluziunii sociale”, domeniul major de intervenţie „Dezvoltarea economiei sociale”. (S.B.)
CITEŞTE ŞI:
(P) Curățăm costumul ”Moșului”! Ofertă “2 + 2” gratis la o spălătorie europeană şi ecologică
Bucuria copiilor: S-a deschis parcul de distracții din centrul orașului
Redacția Botoșăneanul
Dec 22, 2024
ATENȚIE la furturile din genți și buzunare pe perioada sărbătorilor
Redacția Botoșăneanul
Dec 22, 2024
Produs UNIC lansat astăzi la Farmacia Anca: Cu toții ne dorim să arătăm mai bine – VIDEO
Redacția Botoșăneanul
Dec 22, 2024
Sergiu Bălășcău
Dec 22, 2024
Abonează-te pentru a fi la curent cu noutățile