Oraşul Săveni şi localităţile învecinate au şanse maxime să schimbe sursa de alimentare cu apă. Aceasta nu va mai fi lacul Negreni ci acumularea de la Stânca-Costeşti, conform proiectului de ”Extindere şi reabilitare a infrastructurii de apă şi apă uzată în judeţul Botoşani”.
O delegaţie condusă de Mihai Ţâbuleac, preşedintele Consiliului Judeţean Botoşani, a discutat săptămâna trecută cu reprezentanţi ai Comisiei Europene la Bucureşti, reuşind să aducă argumentele necesare pentru păstrarea investiţiei din zona Săveni în documentaţia ce urmează a fi finanţată din Fondul de Coeziune. Rezultatul întâlnirii a fost un câştig pentru botoşăneni dat fiind faptul că UE pune accent, în această fază de finanţare a proiectelor din domeniul alimentării cu apă, pe execuţia de noi branşamente şi nu pe reabilitarea sistemelor deja existente. În valoare de 102 milioane de euro, proiectul include extinderi, branşamente şi racorduri noi, precum şi staţii de tratare şi epurare, aglomerările avute în vedere fiind Botoşani, Dorohoi, Flămânzi-Frumuşica, Vorona-Tudora şi Ştefăneşti-Săveni. Lista de investiţii îşi propune ca staţiile de tratare Bucecea şi Cătămărăşti să fie dotate cu instalaţii de deshidratare a nămolului şi, totodată, conductele magistrale ce alimentează municipiul Botoşani, să fie deviate în afara zonei de alunecări Leorda. Astfel, printre alte lucrări, pentru municipiul Botoşani, sunt prevăzute 560 de branşamente noi şi o extindere a reţelei de apă potabilă cu 13 km, precum şi 1.250 de racorduri la cea de canalizare, cu o completare de 33 de kilometri. În Dorohoi au fost proiectate 7.900 de branşamente noi la o reţea de apă potabilă extinsă cu peste 37 de kilometri. În ceea ce priveşte canalizarea, noile racorduri sunt peste 5.200, reţeaua completându-se cu încă 55 de kilometri. În aglomerarea Flămânzi sunt prevăzute peste 8.000 de conexiuni apă-canal şi extinderi de aproape 130 de kilometri la cele două reţele, iar pentru Tudora-Vorona lista de investiţii include cca 5.200 de noi racorduri şi peste 100 de kilometri de reţea de canalizare. ”
Pentru zonele Ştefăneşti –Săveni, lucrările vor include reabilitarea şi extinderea staţiei de tratare Ştefăneşti, dar şi o conductă nouă de cca 40 de kilometri. Botoşănenii din zona amintită vor bea apă din cea mai curată sursă a judeţului şi astfel va fi soluţionată o problemă lăsată nerezolvată de programul SAMTID. Mai mult, din noua conductă vor fi alimentaţi în viitor alţi 35.000 de beneficiari din localităţile limitrofe.”, a declarat
Maricel Georgescu, directorul general al SC Nova Apaserv SA.