Medicii de familie vin cu o serie de propuneri pentru a limita răspândirea infecţiei cu SARS-COV-2 odată cu începerea noului an şcolar când copiii vor reveni în colectivităţi.
Societatea Naţională de Medicina Familiei (SNMF) a făcut o analiză a principalelor probleme care pot să apară în această perioadă stabilind în acelaşi timp şi o serie de propuneri pentru a diminua riscurile infectării.
Una dintre măsurile propuse de medici este responsabilizarea şi implicarea familiei, pentru identifica încă de la domiciliu copiii cu semne de afecţiuni respiratorii acute.
„Toamna reprezintă sezonul cu o incidenţă crescută a virozelor respiratorii şi de debut a infecţiilor gripale. Suplimentar, în acest an ne confruntăm cu o transmitere comunitară crescută a infecţiei cu SARS-COV-2. Nu există criterii clinice validate ştiinţific de diferenţiere clinică certă între infecţia COVID-19, gripă şi virozele sezoniere. Prezenţa în şcoală şi ulterior în sălile de aşteptare de la cabinetele de medicină de familie, a elevilor cu oricare dintre afecţiunile enunţate reprezintă un risc semnificativ pentru răspândirea acestor boli, inclusiv a infecţiei cu SARS-COV-2”,
au precizat reprezentanţii SNMF.
Astfel, părinţii ar fi instruiţi la şcoală, la cabinet sau prin alte mijloace cum să procedeze în cazul unor suspiciuni, atitudinea corectă fiind izolarea copilului la domiciliu chiar şi dacă prezintă semne minore de boală, moment în care medicul de familie va fi contactat telefonic.
O altă propunere a specialiştilor este renunţarea la birocraţia specifică începutului de an şcolar, scopul fiind limitarea prezentării în cabinete pentru probleme care suportă amânare. Astfel, aceştia propun renunţarea la eliberarea adeverinţelor medicale care să ateste capacitatea copilului de a participa la ore de sport, a avizului epidemiologic pentru reintrarea în colectivitate, a fişei de vaccinări, precum şi a altor adeverinţe cum ar fi cele pentru înscrierea în colectivitate sau adeverinţe de boli cronice pentru părinţi, fiind anumite şcoli care solicită astfel de documente.
Medicii recomandă utilizarea mijloacelor de comunicare la distanţă în situaţia în care şcoala solicită totuşi anumite documente. O altă propunere este şi vaccinarea antigripală gratuită a copiilor de vârstă şcolară.
„Propunem transformarea programului cornul şi laptele într-un program de tip «masca şi dezinfectantul», astfel încât fondurile deja prevăzute în buget să fie cheltuite mai eficient şi mai riguros, pe lângă fondurile necesare pentru investiţii specifice perioadei epidemiologice”,
au mai precizat reprezentanţii SNMF.
De asemenea, potrivit publicației Ziarul de Iași medicii propun şi elaborarea unor proceduri mai clare pentru testarea copiilor suspecţi de infecţia cu SARS-COV-2, conform definiţiei de caz.
DESCARCĂ APLICATIA BOTOSĂNEANUL PENTRU MOBIL:
Declarația zilei 20 noiembrie 2024
Oana Sava
Nov 20, 2024
Oana Sava
Nov 20, 2024
Cardurile educaționale în valoare de 500 de lei au început să fie încărcate
Redacția Botoșăneanul
Nov 19, 2024
Botoșăneanul care a ajuns în presa internațională datorită faptelor sale
Diana Arici
Nov 19, 2024