Comisarii din cadrul Comisariatului Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor sunt asaltaţi zilnic de botoşăneni care reclamă eventuale abuzuri făcute de băncile la care au contractat împrumuturi. Numai în ziua de vineri, pînă la orele 11:00 au fost înregistrate 8 astfel de sesizări. Numărul total al reclamaţiilor depuse de la finele lunii iulie este de 80 şi este în continuă creştere.
Dumitru Bidaşcă, un cetăţean din municipiu a contractat un credit în cursul anului 2007 şi cu toate că a garantat împrumutul cu apartamentul pe care îl deţine, banca îi reţine lunar un comision de risc în valoare de 400 de lei. Deşi a făcut nenumărate adrese la banca respectivă pentru remedierea situaţiei, omului i s-a răspuns că, această măsură ţine de politica băncii. „Tocmai din luna a opta eu fac dosarul şi banca tot îmi răspunde că nu e de acord cu aşa ceva, nu vor să aplice legea. Aşteptăm să vedem care este problema. Am făcut împrumutul şi plătesc 4 milioane în fiecare lună în plus faţă de rată, am pus gajul apartamentul şi de ce să mai plătesc şi acest comision?”, a declarat Dumitru Bidaşcă, botoşănean. Ca să îşi facă dreptate, cetăţeanul aşteaptă acum o soluţionare pozitivă din partea Protecţiei Consumatorilor. Asemenea acestuia, o altă botoşăneancă se afla la sediul OJPC pentru a solicita reclama comisarilor că i s-ar fi modificat anumite clauze din contract în mod abuziv.
„Vin la noi cu zecile în fiecare zi”
Conform conducerii instituţiei, zilnic botoşănenii aglomerează sediul CJPC pentru a depune reclamaţii referitoare la abuzuri făcute de instituţiile bancare. „Numai astăzi de dimineaţă pînă la prînz am avut 8 oameni care ne-au solicitat ajutorul, este greu, nu ştim cum vom soluţiona aceste dosare”, a declarat Alexandru Zarug, comisar şef CJPC. Şeful CJPC a mai afirmat că, majoritatea băncilor nu vor să respecte ordonanţa 50 care a intrat în vigoare în 21 iulie şi are ca termen de aplicare o perioadă de 90 de zile, adică pînă în data de 21 septembrie.
"Băncile nu vor să respecte această ordonanţă"
Normativul încurajează mobilitatea consumatorilor de a trece de la un creditor la altul în condiţii avantajoase, dar care oferă şi posibilitatea de rambursare anticipată fără a fi percepute penalităţi excesive, reglementînd drepturile consumatorilor. „Băncile nu vor să respecte această ordonanţă exact cum este dată, o interpretează fiecare cum vrea, unul nu a emis actele adiţionale cu 15 zile înainte aşa cum spune legea, ca omul să aibă timp să le studieze, unele comisioane au fost transformate, adică comisionul de risc în transformă în comision de administrare, transformă dobînda fixă în dobîndă variabilă, nu au voie să facă aşa ceva. Iar noi pînă la data de 21 septembrie suntem cu mîinile legate, abia după această dată putem merge la bănci pentru a soluţiona aceste dosare, care cel mai probabil vor ajunge în instanţă”, a mai spus Alexandru Zarug. În cazul depistării unor clauze abuzive în contractele creditate de bănci, sancţiunile pe care acestea le riscă sunt cuprinse între 20.000 şi 100.000 de lei.
De la albastru… Iftime și liberalii au avut parte de un intrus la vot: Sunt de un penibil exagerat
Sergiu Bălășcău
Nov 24, 2024
Poliția în secțiile de votare: Bețivi și patroni de baruri plini de zel amendați în ziua votului
Redacția Botoșăneanul
Nov 24, 2024
PREZENȚA la urne: CÂȚI botoșăneni au votat până la ora 12:30
Oana Sava
Nov 24, 2024
Sergiu Bălășcău
Nov 24, 2024