În jur de 20 de angajaţi ai Spitalului Judeţean au intenţionat să organizeze un protest cu ocazia inaugurării sediului extins al Unităţii de Primire a Urgenţelor. Aceştia s-au strîns în curtea de la „Mavromati” cu dorinţa de a profita de venirea secretarului de stat Raed Arafat de la Ministerul Sănătăţii pentru a-l aborda şi a-i cere socoteală cu privire la salarizare.
Majoritatea îngrijitori şi infirmieri, aceştia se plîngeau de salarizarea extrem de proastă. Cu 20-30 de ani vechime au ajuns să fie plătiţi cu 500 – 700 de lei pe lună.
„Am doi copii la facultate, nu-mi ajunge nici măcar căminul să-l plătesc”, s-a plîns
o angajată, în timp ce o alta a spus că
„am avut altă meserie înainte de a rămîne fără pîine. Care este diferenţa dintre o infirmieră şi o îngrijitoare? Eu am acuş, mîine-poimîine anii de pensie şi stau cu un salariu de nimic şi care vine angajată ultima are mai mare salariu ca mine. E un lucru la care nimeni nu poate să-mi dea răspuns. Eu am lucrat în secţii de armament, dar nu am îndurat ce îndur aici. Cu ce trăiesc...? Eu sunt cardiacă, cine îmi dă mie pe reţetă? Este o discriminare imensă, imensă”.
„Să nu mor proastă”
Angajatele au încercat să îl abordeze pe oficialul ministerial numai că acesta a fost mai mereu înconjurat de o mulţime de oficialităţi, iar la final s-a urcat în maşină şi a plecat spre Inspectorul pentru Situaţii de Urgenţă, astfel încît salariaţii Spitalului Judeţean nu l-au mai putut aborda. Ar fi putut să o facă Lia Temciuc, lidera Sanitas de la „Mavromati”, prezentă la inaugurare, însă angajaţii au refuzat să apeleze la aceasta. Ei sunt nemulţumiţi de activitatea acesteia şi susţin că nu mai au încredere în ea după 20 de ani de cînd conduce sindicatul.
„Măcar aşa, cît de cît, ca să nu mor proastă, cum se spune”, şi-a explicat
o salariată dorinţa de a sta de vorbă cu Raed Arafat. Angajaţii nemulţumiţi au refuzat să îşi divulge numele, temîndu-se de posibile represalii.