Constituirea efectivă a noului consiliu de administraţie de la SC Urban Serv SA s-a blocat la doar o săptămână după ce aleşii de la municipiu au stabilit componenţa acestuia.
Noul CA s-a întâlnit pe 15 martie în ceea ce ar fi trebuit să fie prima şedinţa, însă întrunirea s-a soldat cu un eşec. Şi aceasta pentru că noii membri au refuzat să semneze contractele de mandat, invocând faptul că nu li s-au adus la cunoştinţă criteriile de performanţă care li se impun şi că astfel nu ştiu ce îşi doresc de la ei acţionarii. Una dintre principalele nemulţumiri a vizat însă indemnizaţia, care este considerată prea mică de către actualii administratori. Aceasta a fost stabilită la 730 de lei pe lună, cuantum considerat insuficient de membrii CA. Ba mai mult, unii dintre ei şi-au exprimat dezacordul şi faţă de cuantumul diurnei, care ar fi de 17 lei, sub cel al unui salariat al unităţii.
„Nu valoarea indemnizaţiei a fost principalul element, cel puţin în discuţiile purtate. Au făcut un proces-verbal prin care membrii numiţi în CA solicită negocierea unor clauze ale contractului de mandat având în vedere că, au specificat dumnealor, contractul de mandat este încheiat în baza prevederilor OG 109/2011 privind guvernanţa corporativă a întreprinderilor publice şi a Codului Civil. Ţinând cont că în noua componenţă există şi jurişti, juriştii şi-au spus părerea şi nu s-a reuşit în prima şedinţă constituirea consiliului de administraţie”,
Simion Drelciuc, director general SC Urban Serv SA.
Pe ordinea de zi figurau, printre altele, alegerea preşedintelui CA, prezentarea proiectului de buget, precum şi a situaţiei privind deschiderea conflictului de muncă de către Sindicatul din Servicii Comunitare şi Utilităţi Publice (SSCUP) din cadrul societăţii. Liderul SSCUP a rămas stupefiat când a aflat că noii administratori nici măcar nu au luat la cunoştinţă de problemele salariaţilor întrucât erau prea preocupaţi de propriile indemnizaţii.
„Când s-au întâlnit domnii din consiliul de administraţie, pentru că nu s-au înţeles pe anumite drepturi ale lor, nu au ajuns la problema de sânge a oamenilor muncii. Deci ei nu au vrut să semneze contractul de mandat pe nişte chestii puerile, că e mică diurna, că e mică indemnizaţia”,
Cristian Sadovei, preşedinte SSCUP Botoşani.
Şi culmea, toate acestea se întâmplă după ce sindicaliştii au tot amânat protestele întrucât conducerea executivă a societăţii le transmitea că, atât timp cât unitatea nu are consiliu de administraţie, nu poate negocia. Ca atare, liderul SSCUP a amenințat că de Paști, în semn de protest, muncitorii nu vor mai ridica gunoiul din oraș.
SC Urban Serv SA rămâne astfel în continuare fără CA, vechea structură terminându-şi mandatul. Şi aceasta în condiţiile în care s-au cheltuit peste 10.000 de lei cu contractarea unei firme private care să organizeze selecţia noilor administratori, iar de rezultate oricum Consiliul Local, unde PSD are majoritatea, a ţinut cont parţial, în sensul că unii concurenţi cu note mai mici, dar cu sprijin politic, au fost preferaţi altora cu punctaj mai mare. Astfel, au fost eliminați Gheorghe Pricopi, fost director general al SC Urban Serv SA, om cu o vastă experiență în domeniu și Constantin Zărnescu, ex-salariat al unității și fost consilier local. În locul acestora au fost preferate Mioara Jurgiu, lidera Organizației Femeilor Social-Democrate Botoșani, fata consilierului județean PSD Gheorghe Vâzdoagă și Manuela Aniței, membră PSD, sora fostei consiliere a ex-primarului de Botoșani.
Ion Sorici
Gabriel Apotrosoaei
Cezar Nicuţă
Manuela Aniţei
Mioara Jurgiu
După şedinţa de miercuri s-a întocmit un proces-verbal care i s-a înmânat directorului general Simion Drelciuc şi care va fi redirecţionat spre Consiliul Local Botoşani, unicul acţionar al societăţii de salubrizare, care va decide ce va face în continuare.
A doua zi după ceea ce ar fi trebuit să fie ședința de constituire a noului CA, Ion Sorici s-a deplasat dimineaţă la sediul societăţii, însă a evitat să facă declaraţii, motivând că „trebuie întâi să se aşeze lucrurile”. Totodată, şi-a exprimat dezamăgirea faţă de atitudinea unor consilieri locali care au avut de obiectat asupra faptului că el locuieşte în Braşov şi vrea să facă parte din CA-ul unei societăţi din Botoşani. În opinia lui Sorici, aflat în faţa celui de-al doilea mandat consecutiv de administrator la SC Urban Serv SA, se poate discuta deja despre xenofobie.
Oricum, ceea ce s-a întâmplat la societatea de salubrizare a orașului a ajuns la urechile ministrului Consultării Publice și Dialogului Social, Gabriel Petrea, a tuturor parlamentarilor de Botoșani, a șefilor Prefecturii și Consiliului Județean fiindcă liderul sindical al unității a povestit la Comisia de Dialog Social de vineri inclusiv că a fost amenințat de membrul CA menționat.
PSD-istele și ceilalți șefi de la gunoi vor mai mulți bani, noul CA s-a născut mort: E mică diurna https://t.co/9r190THxZ6 pic.twitter.com/9uDDUMg4JO
— Sergiu Bălăşcău (@SergiuBalascau) 20 martie 2017
„Mica Unire” marcată la Botoșani cu absențe de marcă și apariții surpriză – VIDEO
Redacția Botoșăneanul
Jan 24, 2025
O fetiță din Botoșani internată în spital are nevoie de ajutor: CUM puteți ajuta
Redacția Botoșăneanul
Jan 24, 2025
ACUM: Iftime scriitorul, la ”Botoșăneanul TV” cu ”Eseul carnivor”! – VIDEO
Redacția Botoșăneanul
Jan 24, 2025
ACUM: Oficialitățile și Garda de Onoare adunate în fața Poliției pentru Mica Unire – VIDEO
Redacția Botoșăneanul
Jan 24, 2025
MESAJ important de la pompieri pentru a NU avea o minivacanță umbrită de nenorociri
Redacția Botoșăneanul
Jan 24, 2025
Abonează-te pentru a fi la curent cu noutățile