In fiecare an pe putin 10 persoane fara adapost mor din cauza agresiunilor la care sunt supuse de catre gastile de cartier, sau pur si simplu de botosaneni amatori de violenta.
Din nefericire, intrucat acesti oameni traiesc pe strazi, nimeni nu se intereseaza vreodata de soarta lui, sau in cele mai rele situatii de modul in care sfarsesc.
Drept pentru care, cei care au avut initiativa de a veni in sprijinul acestor persoane, sau “boschetari” cum ii numesc majoritatea, sunt reprezentantii Serviciului Public de Asistenta Sociala prin psihologul Ioan Negru, seful Centrului Social de Urgenta Botosani.
In prezent la acest centru sunt cazate 15 persoane si beneficiaza de serviciile oferite, respectiv cazare, o masa calda precum si servicii medicale sau de consiliere.
Nu de multe ori, cei care ajung la acest centru nu au nici macar acte de identitate sau sufera de afectiuni cronice, probleme care sunt insa rezolvate de catre angajatii acestei unitati.
Asistatii social se inmultesc insa odata cu venirea sezonului rece cand nu mai pot sta pe strazi si apeleaza la CSU, numarul lor atingand aproape capacitatea maxima a centrului, respectiv circa 35 de persoane.
In general, aceste persoane sunt de diferite varste sau categorii sociale, de la tineri de 20 de ani cu probleme de integrare, pina la batrani de 70 de ani abandonati de propria familie, sau care si-au pierdut locuinta din diverse motive, de la profesori si intelectuali, la simpli maturatori de strada.
“
Suntem aici, iar menirea noastra este de a-i ajuta pe acesti oameni sa depaseasca stadiul de marginalizare sau excludere sociala si totodata le oferim posibilitatea de a-si dezvolta propriile capacitati si competente pentru readaptarea la normalitate, sunt extrem de multi care nu au acte de identitate si ne ocupam de acest aspect pentru a le procura, de asemenea sunt multi care vin cu probleme medicale si atunci ii internam in unitatile specializate pentru a le acorda ajutorul necesar”, afirma psihologul Ioan Negru, sef Centru Social de Urgenta.
Efortul depus de angajatii acestei unitati nu ramine insa nerasplatit, intrucat, potrivit psihologului Ioan Negru, in acest an, aproape 10 din persoanele fara adapost care au fost cazate in centru au reusit sa se repuna pe picioare.
Ei au fost reintegrati in piata muncii, in servicii de paza, ingrijitori sau muncitori necalificati in constructii sau confectii.
In general persoanele care traiesc pe strazi si apeleaza la CSU pot ramane in centru pentru o perioada de maxim un an de zile, timp in care se depun eforturi deosebite pentru reintegrarea lor in familie sau in societate.
“
Tin sa lansez un apel catre botosaneni de a veni in sprijinul acestor oameni, sunt semenii nostri, iar daca acest lucru nu este posibil macar de a-i ignora, fara a-i mai supune agresiunilor fizice, majoritatea care vin la noi sunt batuti crunt, mai putin femeile care par sa iasa din acest tipar”, a mai afirmat Ioan Negru.
Un exemplu de reusita al specilistilor din centru este cazul profesorului de limba engleza-romana care a predat la Colegiul Tehnic Gheorghe Asachi, Iulian Hristea, exmatriculat din sistemul educational din cauza consumului de alcool si gasit pe strada aproape mort.
A beneficiat de serviciile centrului pentru o perioada de 4 luni de zile, iar in prezent a revenit la catedra intr-o unitate scolara dintr-o comuna din judet.
Cei care doresc sa vina in sprijinul acestor persoane obisnuite cu viata la ghena de gunoi, in parcuri sau la cimitire, pot apela numarul de urgenta al centrului: 0231/586952, pentru a fi preluati si sprijiniti.