Firma a făcut lucrările doar pe hârtie
De cum au demarat lucrările a început bătaia de joc, cei doi protagonişti, adică firma câştigătoare şi reprezentanţii ministerului au trecut la o hârjoneală fără precedent; dă-mi banii, nu-ţi dau bani, fac lucrările, ba nu le mai fac. Chiar şi în momentul când această firmă a luat nişte bani de la minister fără a-şi onora contractele, plasând lucrările altor agenți economici. De exemplu, la şcoala din Mihălăşeni până în acest moment au lucrat patru firme de construcţii. Pe 26 iunie 2014 o comisie formată de specialiştii implicaţi în proiect s-a întrunit pentru preluarea lucrărilor.
Comisia de recepţie refuză... recepţia
Rezultatul a fost unul dezastruos, lucrările au fost făcute cu superficialitate, iar
valoarea declarată a investiţiei de 1.308.430,53 de lei nu se poate justifica în nici un fel. Comisia a fost formată din : ing. Horia Hîrtopeanu din cadrul Ministerului Educaţiei Naţionale, ing. Dorina Musteaţă- specialist tehnic la Inspectoratul Școlar Județean Botoşani, , ing. Ștefan Iulian Zaharniciuc -inspector în cadrul Inspectoratului Județean în Construcții, Botoşani, Gianin Loredan Buraga - primarul comunei Mihălăşeni şi profesorul Carmen Maria Hrițac - directorul şcolii. Secretariatul a fost asigurat de către dirigintele şantierului, cel care ar fi trebuit să urmărească desfăşurarea lucrărilor şi să puncteze de fiecare dată problemele întâmpinate. Au fost şi doi invitaţi cu… greutate, este vorba despre inginerul George Sandu, reprezentantul firmei câştigătoare a licitaţiei, adică a non-constructorului şi inginerul proiectant Dan Vasilescu. Bineînţeles, recepţia a fost amânată. În procesul verbal motivele sună tehnic: neîndeplinirea condiţiilor rezultate din art.14 şi art.17 din HGR 273/ 1994.
Nesimţire pe bani europeni
Situaţia la faţă locului e deplorabilă. Chiar pe timpul întrunirii comisiei ploaia a găsit câteva găuri în tavanul nou construit, determinând-o pe directoare şcolii să apeleze la un lighean pentru a spăla ruşinea celor implicaţi în această barbarie pe bani europeni. Inginerul de la firma din Bacău, care este principalul responsabil de situaţia creată, se amuza la cele văzute. Să nu uităm că banii, în proporţie de 95% din valoarea proiectului, au ajuns în teşchereaua
„Branpis”, nefiind încă direcţionaţi spre celelalte firme de construcţii care au comis aşa zisele lucrări. Iar reprezentantul Ministerului Educaţie, finanţatorul proiectului, părea venit de pe o altă lume. Bietul de el nici nu ştia că localitatea în care picase e în judeţul Botoşani, trăia impresia că e pe undeva prin judeţul Bacău. Probabil din cauza complicităţii nesănătoase cu indolentul domn de la
SC Branpis SRL Bacău, George Sandu. Desele lor şoşoteli au lăsat loc de interpretări. Dirigintele de şantier, inginerul Mihai Ştruţ, a stat tăcut cu capul în nisip.
Poveste cu repetiţie
De asemenea, inginera Dorina Mustaţă de la IŞJ Botoşani s-a arătat afectată de cele văzute şi doar atât, repetând din când în când că este o persoană neimplicată politic, probabil cu gândul la promisiunile şefei domniei sale, Mihaela Huncă, de pe timpul campaniilor electorale, pe când făgăduia vrute şi nevrute personalului didactic din judeţ, dar mai ales elevilor.
Peste o mie de şcolari din satele Albeşti şi Dobârceni, unde clădirile începute, prin acelaşi proiect, au rămas în paragină, sunt nevoiţi să facă naveta la diferite şcoli din alte localităţi, asta din cauza indolenţei unor astfel de „domni”.
Lucian ALECSA
VEZI CUM S-AU ÎMGRĂMĂDIT POLITICIENII JUDEŢULUI LA INAUGURAREA DIN CAMPANIA ELECTORALĂ:
Şcoală inaugurată cu senatoare şi inspectoare şefă pe covor roşu şi premiate cu flori – GALERIE FOTO
[[galerie-foto]]
VEZI ŞI:
1.200 de copii - bătaia de joc a ministerului – GALERIE FOTO şcoală după doi ani de investiţii