Emil Boc, fost prim-ministru şi actual primar al municipiului Cluj-Napoca, a analizat proiectul privind reforma administrativ-teritorială a României.
Edilul Clujului spune că nu vorbim aici despre nimic nou, despre astfel de proiecte discutându-se încă din anul 2011.
„Propunerea nu este nouă. Sunt cel puţin două perspective. În primul rând, în 2011, împreună cu colegii mei şi cu preşedintele de atunci Traian Băsescu am avut pe masă o propunere de reorganizare administrativ-teritorială a ţării pe care nu am mai putut-o duce mai departe, datorită crizei politice de la începutul anului 2012. Eram pregătiţi inclusiv pentru o asumare de răspundere, dacă nu am fi reuşit să găsim alte soluţii de promovare a acelei reforme pentru că era la capătul liniei după celelalte reforme pe care le-am făcut până la acel moment”, a afirmat Emil Boc.
Primarul din Cluj-Napoca a subliniat totuşi că temele de acum zece ani sunt încă de actualitate în România.
Revenind la reforma administrativ-teritorială a României, fostul prim-ministru spune că aceasta nu poate fi oprită, însă nu este ceva ce trebuie realizat într-un an electoral cum este 2024.
„Reforma administrativ-teritorială a ţării nu va putea fi oprită în România, mai devreme sau mai târziu ea va trebui făcută, deja suntem cu apa la gură cum se spune sau suntem în ceasul al 12-lea şi această reformă nu trebuie privită pasional şi nu trebuie făcută în an electoral, fiindcă se pierde esenţa discuţiei. De aceea, eu nu cred că această reformă administrativă poate fi făcută anul acesta sau anul viitor, fiindcă ea va fi analizată în context electoral şi se va pierde exact ce trebuie, adică odată cu apa din covată, aruncăm şi copilul. Sunt lucruri bune care vor trebui păstrate şi va trebui să ne uităm ce trebuie să facem să avem o Românie funcţională. (…) Cred că o asemenea reformă administrativ-teritorială a României trebuie făcută imediat după alegerile din 2024, dar asumate încă de acum. Să se ştie că un viitor guvern care va guverna România şi sunt convins că din acel guvern PNL cu siguranţă va face parte, într-o formă sau alta, îşi va asuma o asemenea reformă funcţională a României”, a mai afirmat Emil Boc pentru B1TV.
Cât despre modul propriu-zis în care această reformă se va putea face, Emil Boc spune că nu trebuie să ne ghidăm după numărul de locuitori, ci să plecăm de la alte două principii vitale.
„Nu trebuie să pornim cu idei preconcepute ca număr. Trebuie să facem analiza funcţională. Ce înseamnă asta? Să avem administraţie funcţională care să poată oferi populaţiei două lucruri: servicii de bază pe care le oferă orice administraţie publică locală, educaţie, sănătate, transport public şi altele; să îşi poată asigura din veniturile proprii pe care le colectează, funcţionarea minimă a serviciilor de bază pe care trebuie să le ofere cetăţenilor. Pornind de la aceste două principii, vedem exact de câte comune avem nevoie, de câte oraşe, de câte judeţe, de câte municipii. Avem nevoie de unităţi administrative funcţionale din perspectivă financiară, din perspectiva serviciilor de calitate. (…)”, a mai spus Emil Boc.
Marius Budăi susține că i-a mai descoperit o calitate lui Ciolacu - VIDEO care este
Gabriela Erdic
Nov 24, 2024
Ora 21:00 - S-au închis secțiile de vot: CÂȚI botoșăneni s-au prezentat la urne
Diana Arici
Nov 24, 2024
Zâmbete amare la PNL, Valeriu Iftime și candidații la Parlament lipsesc de la sediu - VIDEO
Sergiu Bălășcău
Nov 24, 2024
Aplauze intense în sediul PSD, Doina Federovici vrea victoria și pe județul Botoșani – VIDEO
Gabriela Erdic
Nov 24, 2024