Pe 20 aprilie, cu câteva zile înaintea Paștelui, Adunarea Generală a Asociației de Dezvoltare Intercomunitară (ADI) ”Aqua Botoșani”, structură constituită de Consiliul Județean și 73 de consilii locale, a avizat modificarea organigramei și statului de funcții la SC Nova Apaserv SA. După ce, în ianuarie, s-au redus directorii de la patru la doi, în aprilie numărul total al șefilor a crescut cu patru. În același timp, se găsesc foarte greu oameni pentru munca de jos.
Pentru a convinge membrii AGA să voteze schimbările la organigrama care abia fusese aprobată în luna ianuarie, compania controlată de CJ a depus și un memoriu justificativ în care erau prezentate succint datele din statul de funcții existent și cel propus.
Dacă funcțiile cu mandat s-au păstrat la același nivel, două (director general și director adjunct), în schimb celelalte posturi de conducere au crescut după votul dat de ADI ”Aqua Botoșani” de la 36 la 40.
Astfel, s-a înființat postul de șef Centrul de Facilități Operaționale, căruia i se subordonează serviciul producție, sectorul auto, compartimentul mecano-energetic, compartimentul branșare-debranșare și compartimentul tehnologic.
Totodată, postul de ”specialist GIS” din cadrul compartimentului GIS Avizare / Serviciul Monitorizare Control Rețele s-a transformat în post de șef de compartiment.
De asemenea, având la bază un referat întocmit de inginerul-șef, s-a înființat și un post de Șef Rețele Apă Canal în cadrul Centrului Zonal Săveni. În baza aceluiași referat, postul de inginer - coordonator intervenții apă-canal din cadrul Centrului Zonal Botoșani a devenit Șef Rețele Apă Canal.
Culmea este că această majorare a posturilor de conducere vine după ce, în ianuarie, când s-a adoptat precedenta organigramă, cel puțin declarativ s-a dorit micșorarea numărului de conducători.
Atunci SC Nova Apaserv SA a redus numărul de directori de la patru la doi. Practic, a rămas doar directorul general, dar au fost desființate funcțiile de director operațional, director executiv și director economic, apărând însă un post de director adjunct.
La două trei luni după ce, în numele micșorării costurilor și al unei organigrame mai suple, s-au diminuat directorii, posturile de conducere au crescut cu patru.
Reprezentanții operatorului licențiat de apă și canalizare susțin că modificarea atât de rapidă a organigramei vine tocmai din experiența celor trei luni de aplicare a celei aprobate în prima lună a anului, care ar fi necesitat niște ajustări. Și că introducerea în statul de funcții a patru noi posturi de conducere nu are un mare impact asupra cheltuielilor cu personalul.
”Nu e vorba de funcții de conducere spectaculoase. Sunt șefi de compartimente, de mică anvergură, pe care noi le lăsasem compartimente, dar din funcționarea ulterioară ne-am dat seama totuși că trebuie conduse. Într-un compartiment sunt două-trei persoane. Impactul este nesemnificativ asupra bugetului, în jur de 2.000 – 3.000 de lei, nu este spectaculos”,
Liviu Ștefan, director general SC Nova Apaserv SA.
A adăugat că modificările importante la organigramă au fost cele din ianuarie și că, ”invariabil a apărut nevoia unor ajustări pentru că nu poți să le prevezi chiar pe toate”.
Foarte succint, acestea sunt noile posturi de la SC Nova Apaserv SA:
Interesant este că din toate aceste posturi menționate, cele mai multe, adică 351, se subordonează unei persoane care nu este director, mai exact inginerului-șef Gelu Matei. Directorul general are 69 de angajați direct subordonați, directorul adjunct 58, iar contabilul șef 45.
”S-au redus funcțiile de directori și pe restructurare s-au creat mai multe compartimente și acele compartimente trebuie conduse”,
Dan Deleanu, director executiv ADI ”Aqua”.
A arătat totodată că salariile pentru funcțiile nou înființate de șefi compartimente și servicii sunt sub nivelul celor plătite foștilor directori.
”Nouă ni s-a trimis organigrama, nu ni s-a trimis și grila salarială, salariile sunt confidențiale”,
Dan Deleanu, director executiv ADI ”Aqua”.
Dacă oricum o dai posturile de șefi tot cresc la SC Nova Apaserv SA, în schimb compania are o mare problemă cu ”pălmașii”. Societatea găsește tot mai greu oamenii dispuși să lucreze ca instalatori.
Și de aceea prin noua organigramă s-a recurs la o... stratagemă. Inginerul-șef Gelu Matei a întocmit un referat prin care a propus ca, pentru a putea fi asimilate și alte categorii profesionale tehnice, să se adopte pentru acest post denumirea din COR (Clasificarea Ocupațiilor din România) de ”Operator circuite rețea apă”.
Iar aceasta să fie aplicabilă pentru profesiile de lăcătuș mecanic de întreținere și reparații universale, mecanici de întreținere și instalatori apă-canal, instalatori sanitari, instalatori termiști și altele asemenea.
Inginerul-șef preciza că este necesară o astfel de tactică din cauza lipsei de personal și că aplicarea amintitei denumiri mai generale poate ajuta la completarea celor 10 posturi disponibile la formațiile de intervenție apă-canal.
”Noi am scos de mai multe ori posturi de instalatori și nu prea vin oameni să se angajeze. Instalatorul pe piața muncii este destul de rar în momentul acesta pentru că îl și plătim destul de prost. Majoritatea celor de la formațiile de intervenție sunt în jurul salariului minim pe economie, la care se adaugă un spor de vechime. E drept, se mai adaugă bonuri de masă de vreo 20 de lei pe zi și tichete de vacanță”,
Liviu Ștefan, director general SC Nova Apaserv SA.
Șeful de la ”Apă” a explicat că instalatorii trebuie să aibă diplomă pentru această meserie, ceea ce restrânge drastic posibilitățile de angajare, pe când operatorii circuite rețea apă înglobează mai multe meserii în afara celei de instalator propriu-zis, ceea ce înseamnă că și șansele de găsire a personalului specializat sunt mai mari.
Practic, s-a făcut acest lucru pentru ca angajarea să nu fie neapărat restricționată de existența unei diplome de instalator, ori potrivit directorului general ”mai sunt și oameni care se pricep și fără să aibă această calificare”.
”Urmând ca ei să se specializeze la locul muncii ulterior. Pentru că noi nu avem nevoie ca absolut toți oamenii să fie instalatori, mai sunt și care sapă, și care... ”,
Liviu Ștefan, director general SC Nova Apaserv SA.
De-a lungul timpului, preluarea continuă a unor sisteme de apă construite de primării a necesitat și angajarea altor oameni care să se ocupe de noile alimentări.
Suflu nou la Jandarmeria Botoșani: Două tinere au îmbrăcat uniforma
Redacția Botoșăneanul
Nov 21, 2024
Elias Charalambous înainte de partida cu Botoșani: Toate echipele au suferit acolo
Redacția Botoșăneanul
Nov 21, 2024
Unul dintre cei mai iubiți preoți de la Botoșani își serbează ziua de naștere
Redacția Botoșăneanul
Nov 21, 2024
Anunț de ultimă oră pentru șoferi: Activitate blocată la RAR
Oana Sava
Nov 21, 2024
ASTĂZI: Liviu Ștefan a renunțat la funcția de director general, dar rămâne la Nova Apaserv
Gabriela Erdic
Nov 21, 2024