Ultimul învățăcel din familie are șase ani și țese deja de doi ani.
În comuna Vorona, judeţul Botoşani, se află o adevărată dinastie de ţesătoare tradiţionale. Bunica, fiicele şi nepoata lucrează la acelaşi război de ţesut, vechi de 100 de ani, ducând mai departe un obicei moştenit de cinci generaţii, în familie. La rândul lor, predau gratuit cursuri elevilor interesaţi de meşteşugurile tradiţionale din nordul Moldovei.
Femeile din familia Andronache, comuna Vorona, judeţul Botoşani, reuşesc să transmită din generaţie în generaţie, de mai bine de o sută de ani, vechile tehnici ale ţesutului, cusutului şi năditului. Astăzi bunica, mama şi fiica lucrează împreună la acelaşi război de ţesut, vechi de mai bine de un secol, transmis drept moştenire de la o ţesătoare la alta. Mai mult decât atât, ţesătoarele din familia Andronache şi-au dedicat întreaga viaţă transmiterii acestui meşteşug generaţiilor următoare, scrie Adevărul.
„Ar fi păcat de Dumnezeu ca acest meşteşug să se piardă. De cinci generaţii, femeile din familia noastră au transmis arta ţesutului, cusutului, împletitului. Este sufletul satului românesc în meşteşugul acesta şi noi facem tot ce putem pentru a-l ţine viu. Este datoria noastră sfântă“, spune bunica pe nume Niculina Andronache, decanul de vârstă al dinastiei ţesătoarelor din judeţul Botoşani.
Bunica are 70 de ani şi o viaţă petrecută în faţa războiului de ţesut. De la ea au învăţat meserie fiicele sale, Raluca şi Oana. Ultimul învăţăcel din familie este Anastasia. Are 6 ani şi ţese deja de doi ani. La rândul ei, bunica-profesoară a învăţat să ţeasă, să împletească şi să coase din nevoie.
Provine dintr-o familie de ţărani din Vorona, cu nouă copii. A fost învăţată de mama ei, ajutată de surorile mai mari. Iar mama Niculinei a deprins ţesutul de la o bunică şi o străbunică. O adevărată dinastie de ţesătoare cu aceleaşi tehnici respectate cu sfinţenie din generaţie în generaţie.
„Este un meşteşug care s-a transmis din generaţie în generaţie, fără ca vreuna dintre membrele familiei noastre să încalce tehnica de lucru. Trebuia făcut întocmai. Doar la modele fiecare putea să-şi folosească imaginaţia. Deşi şi aici sunt nişte simboluri clare, care pot aduce norocul în casă şi celui care le poartă. Un lucru ţesut uneori este ca o carte de mitologie. Eu am învăţat fiind pusă la treabă, alături de surorile mai mari. Aveam numai 5 ani. Era nevoie atunci, fiindcă lumea se îmbrăca cu lucruri făcute în casă, mai ales de sărbătoare. În casă se făceau ciorapii, puloverele, cămăşile, covoarele şi aşa mai departe“, îşi aminteşte Niculina Andronache. Din copilărie, ea a lucrat mereu până astăzi, la 70 de ani. Nu a trecut o zi, fără să stea în faţa războiului de ţesut. Un meşteşug vital pentru gospodăria ţărănească s-a transformat în pasiune. „La început era treabă, dar apoi a devenit plăcere. Nu pot sta fără să lucrez. De 65 de ani lucrez la război, este viaţa mea“, spune Niculina Andronache.
Niculina s-a căsătorit în prima tinereţe şi niciodată nu s-a gândit să părăsească zona natală. „Am iubit copiii şi satul natal. Nu am putut pleca din sat. Este un loc al tradiţiilor, care mă linişteşte“, spune Niculina. De altfel, una dintre camerele casei tradiţionale în care trăieşte arată ca un atelier de ţesătorie de acum 200 de ani.
Citește textul integral AICI
DESCARCĂ APLICATIA BOTOSĂNEANUL PENTRU MOBIL:
Sergiu Bălășcău
Jan 15, 2025
CLIPUL ZILEI: Mesajul primarului Cosmin Andrei la Zilele Eminescu
Redacția Botoșăneanul
Jan 15, 2025
S-a cerut DEMISIA prefectului la protestul MAI - LIVE
Redacția Botoșăneanul
Jan 15, 2025
Abonează-te pentru a fi la curent cu noutățile