Este mare sărbătoare în comunitatea armenilor de la Botoșani care sărbătoresc în aceste zile Nașterea Domnului Iisus Hristos dar și Boboteaza.
Această minoritate s-a împuținat de-a lungul anilor la Botoșani însă sărbătorile creștinești sunt continuate cu sfințenie de cei rămași.
Vineri, pe data de 6 ianuarie 2023 armenii botoșăneni au sărbătorit Crăciunul dar și Boboteaza. Dimineața au început-o cu o slujbă oficiată la Biserica „Sfânta Maria” din municipiu, unde s-au adunat membri ai comunității.
„Armenii ortodocși sărbătoresc astăzi (6 ianuarie, nota red.) Crăciunul – Nașterea Domnului, odată cu Boboteaza, cu Botezul Domnului. Noi considerăm că Iisus s-a botezat atunci când a împlinit 33 de ani, asta este explicația că armenii sărbătoresc Crăciunul odată cu Boboteaza. Primii creștini sărbătoreau Crăciunul pe data de 6 ianuarie, așa cum bine știți. Armenii sunt primul popor care a trecut la creștinism în anul 301. În comunitatea armeană, așa cum sărbătorim de sute de ani, Crăciunul pe data de 6 ianuarie cu copii, cu părinți. Vine toată lumea”,
Cristian Lazarovici, președintele Uniunii Armenilor din Botoșani
După obiceiurile creștinești ale armenilor la slujba religioasă există o tradiție prin care o persoană de sex masculin trebuie să scoată crucea din apa sfințită.
Iar cel desemnat să facă acest lucru este stabilit în urma unei licitații.
Crucea va fi păstrată în casa respectivei persoane pe durata unei săptămâni, pentru a aduce bunăstare familiei. Anul acesta a fost Alexandru, un tânăr de numai opt ani care își dorește să devină preot.
”După slujba de Crăciun când părintele sfințește apa, agheasma, este un obicei local prin care se scoate crucea din apă, iar cel care la licitație dă suma cea mai mare, acela păstrează crucea pentru o perioadă la dânsul acasă, ca semn de bunăvoință, ca semn de sărbătoare pentru armenii din Botoșani”,
Cristian Lazarovici, președintele Uniunii Armenilor din Botoșani
Odată încheiată slujba religioasă, armenii botoșăneni au sărutat crucea sfințită după care au primit agheasma în care a fost scufundată de preot.
Alexandru, copilul căruia la Crăciunul din 2023 a dobândit obiectul sfânt a dobândit un statut de „naș”.
„Așa se zice, că este nașul, cel care scoate crucea din apă este nașul. Nașul este musai, obligatoriu să fie parte bărbătească. Chiar dacă o femeie dă cei mai mulți bani, totuși nașul rămâne bărbat. Așa este regula, așa este cutuma și noi o păstrăm pe mai departe”,
Cristian Lazarovici, președintele Uniunii Armenilor din Botoșani
Preotul armenilor s-a deplasat mai apoi în casele enoriașilor pentru a le aduce cuvântul Domnului Iisus Hristos dar și pentru ca noul an să fie unul cu sănătate și bogăție.
Ulterior, comunitatea s-a deplasat la sediul Uniunii Armenilor din municipiu, care se află pe strada Armeană. Acolo copiii l-au primit pe Moș Crăciun care le-a adus darurile visate și căruia i-au recitat poezii sau l-au colindat.
Astăzi, în a doua zi de Crăciun pentru comunitatea armeană, la sediul Uniunii are loc o masă tradițională. Ulterior sunt vizitate mormintele celor plecați în lumea celor drepți, la cimitirul amenajat la Eternitatea.
Redacția Botoșăneanul
Jan 27, 2025
Redacția Botoșăneanul
Jan 27, 2025
Un șofer din Botoșani a dat de necaz la vecini după un control în trafic
Redacția Botoșăneanul
Jan 27, 2025
Redacția Botoșăneanul
Jan 27, 2025
COD GALBEN prelungit pentru mai multe localități din Botoșani – LISTA
Redacția Botoșăneanul
Jan 27, 2025
Abonează-te pentru a fi la curent cu noutățile