Prefectura Botoşani a blocat retrocedarea a 120 hectare de pădure în comuna Mihai Eminescu după ce a constatat un fals într-o documentaţie. Instituţia a primit hotărîrea comisiei locale de fond funciar prin care unui cetăţean din afara Botoşaniului i se accepta revendicarea suprafeţei amintite de fond forestier. Jurişii Prefecturii au observat însă că solicitarea de acordare a pămîntului era depusă la Primăria Tunari şi nu la cea a comunei vecine Botoşaniului. Acest lucru era permis de lege, însă au efectuat o verificare şi au observat că în opisul cu documente al Primăriei Tunari, la numărul şi data indicate că ar exista amintita cerere, era trecut cu totul altceva şi nicidecum cererea de retrocedare în cauză. Sesizînd acest lucruri prefectul, în calitatea sa de preşedinte al comisiei judeţene de fond funciar, a amînat punerea cererii în discuţia comisiei pînă la clairficarea situaţiei. În plus, a făcut şi reclamaţii, dar a evitat să spună concret căror instituţii s-a adresat.
„Am sesizat pe cine trebuia să sesizez”, a arătat
Cristian Roman.
Potrivit acestuia, înainte de pronuţarea comisiei s-a cerut un punct de vedere al specialiştilor de la Direcţia Silvică, iar aceştia, la rîndul lor, au dat aviz negativ retrocedării.
Primarul comunei Mihai Eminescu Verginel Gireadă, care este şi preşedintele comisiei locale de fond funciar, neagă orice încercare de eludare a legii în acest caz. Acesta spune că persoană care a făcut cererea este nepot al boierului Calimachi, care a deţinut teren pe suprafaţa comunei.
„Oamenii au acte. Nu ştiu ce e cu cererea, dar e problema lor, nu şi a mea. Nu pot să vă spun acum pe loc prea multe amănunte că am avut 1.400 de cereri de retrocedare”, a declarat
primarul Gireadă.
Deputatul Florin Ţurcanu, coleg de partid cu primarul de Mihai Eminescu, susţine că sesizările pe care prefectul le face împotriva lui Verginel Gireadă au sunbstrat politic. fiind depuse pentru că nu cedează presiunilor acestuia.