Întreaga valoare a contractului privitor la asistența tehnică pentru supervizarea lucrărilor din proiectul pe termie va trebui să fie returnată de către partea contractantă, adică Primăria Botoșani, către autoritatea finanțatoare. Este vorba de o sumă de peste 1,8 milioane de lei noi ce va lua forma unei corecții financiare ce va fi plătită de municipalitate.
Autoritatea de Management din cadrul Programului Operațional Sectorial de Mediu a emis o adresă către Primărie prin care arată valoarea corecției dar și motivele care stau la baza aplicării acesteia.
”Am mai primit o adresă prin care un contract care s-a discutat și în presă privind asistența tehnică pentru supervizarea lucrărilor la surse și rețele. Suntem înștiințați că va fi aplicată o corecție de 100% la acest contract, vorbim de o valoare de 1 milion 849 de lei, adică 18 miliarde de lei pe care municipalitatea va trebui să le achite”, a declarat Ovidiu Portariuc.
Concret. Este vorba despre contractul câștigat de firma suceveană din Șcheia, Inginer Consultant, intrată în atenția DNA Suceava.
Comisia de evaluare a ofertelor la această licitație a fost constituită pe data de 14 septembrie 2014, prin dispoziție de primar și condusă de fostul viceprimar, Cătălin Alexa. Departamentul de Luptă Anti Fraudă (DLAF) a făcut pe atunci o serie de verificări în urma căreia au reieșit o serie de aspecte precum:
- Oferta câștigătoare nu îndeplinea criteriile de calificare
- Certificarea ISO a firmei Inginer Consultant s-ar fi făcut superficial și nu ar fi fost declarați subcontractanții printre care s-a regăsit și firma Edifico administrată de frații Bogdan și Cătălin Alexa
- Scopul nedeclarării acestor subcontractanți ar fi fost acela de a fi ascuns conflictul de interese
Ca atare, primarul a arătat că: ”Am văzut diverse răspunsuri date în stil de amator și fără informații și documente, sigur că e ușor să creezi o perdea de fum în care să ascunzi toate aceste lucruri, dar iată că documentele vin”.
Mai mult, Ovidiu Portariuc a făcut publice și câteva extrase din nota de constatare și anume:
”Reprezentantul autorității contractante acționa în numele acesteia, iar faptul că s-a decis înființarea unui ofertant care a și câștigat licitația și a subcontractat ilegal toate serviciile către firme în legătură reprezentantul autorității contractante cu scopul evitării conflictului de interese este sancționat de legislație.
Având în vedere că deciziile ca reprezentant legal al Primăriei Botoșani a dlui Cătălin Alexa au fost afectate de un interes patrimonial, în mod intenționat fiind înființată o firmă care să aibă calitatea de ofertant și nu nedeclararea intenționată a subcontractorilor, rezultă că se întrunesc condițiile pentru existența unui conflict de interese.
Interese care au influențat procesul de evaluare al ofertelor și ale contractului. Prin urmare echipa de control își menține constatările”.
(G.E.)
Viorel Iliuță: Miza viitorului Parlament este uriașă / Lupta nu s-a încheiat – VIDEO
Gabriela Erdic
Nov 27, 2024
O structură a statului solicită SUSPENDAREA TikTok-ului în România
Gabriela Erdic
Nov 27, 2024
Redacția Botoșăneanul
Nov 27, 2024