Regulamentul de aplicare a Codului rutier a fost modificat în februarie, una dintre schimbările apărute atunci vizând stabilirea circuitului pe care îl parcurg permisele de conducere reținute în funcție de faptele săvârșite de șoferi.
Regula generală, care de altfel a și fost păstrată regulamentul de aplicare a Codului rutier, stabilește că, în situația în care un șofer a săvârșit fapta pentru care i se reține permisul de conducere pe raza de competență a altui județ decât cel care îl are în evidență, documentul se păstrează la serviciul poliției rutiere pe teritoriul căruia a avut loc contravenția până la expirarea termenului prevăzut de lege pentru introducerea plângerii împotriva procesului-verbal de constatare a contravenției, după care se trimite serviciului poliției rutiere al județului care îl are în evidență pe șofer.
Termenul în care se poate depune plângere împotriva procesului-verbal de constatare și sancționare a contravenției este, potrivit Codului rutier, de 15 zile de la comunicarea lui, la judecătoria în a cărei rază de competență a fost constatată fapta, potrivit Avocatnet.ro.
Apoi, în regulament scrie că permisul de conducere se păstrează la serviciul poliției rutiere din județul care are în evidență titularul până la restituire.
Prin HG 130/2023 s-a stabilit recent circuitul permiselor de conducere reținute în funcție de faptele săvârșite de șoferi. Concret, în anumite situații, permisul de conducere se păstrează la serviciul poliției rutiere pe teritoriul căruia a fost constatată fapta până la restituire, anulare sau dispunerea interdicției de a conduce autovehicule pe teritoriul României, după caz.
Situațiile în care se aplică regula de mai sus sunt cele în care permisul auto a fost reținut pentru:
-punerea în circulație sau conducerea unui vehicul neînmatriculat;
-pentru conducerea unui vehicul fără permis sau categoria potrivită (ori permisul a fost retras sau anulat);
-conducerea unui vehicul sub influența alcoolului sau a altor substanțe;
-refuzul sau sustragerea de la prelevarea de mostre biologice;
-părăsirea locului accidentului, fără încuviințarea poliției sau a procurorului care efectuează cercetarea locului faptei;
-participarea, în calitate de conducător de vehicul, la întreceri neautorizate pe drumurile publice;
-așezarea de obstacole care îngreunează sau împiedică circulația pe drumul public;
-lăsarea fără supraveghere pe partea carosabilă a drumului public a unui vehicul care transportă produse sau substanțe periculoase.
În plus, se aplică aceeași regulă privind circuitul permiselor de conducere reținute și în cazul accidentelor de circulație din care a rezultat uciderea sau vătămarea corporală a unei persoane, dacă șoferul a încălcat o regulă de circulație.
Prin HG 130/2023 s-au mai adus modificări ale regulamentului de aplicare a Codului rutier, precum clarificarea regulilor de circulație în sensul giratoriu sau introducerea regulilor în baza cărora se poate aplica interdicția de a conduce mașini pe teritoriul țării noastre pentru șoferii ce dețin permise de conducere străine.
Botoșănean care mergea pe contrasens, urmărit de polițiști în trafic: CE s-a descoperit după control
Redacția Botoșăneanul
Nov 25, 2024
ACUM: Trei candidați marca AUR pentru Parlament, în direct la ”Botoșăneanul TV” – VIDEO
Sergiu Bălășcău
Nov 25, 2024
Redacția Botoșăneanul
Nov 25, 2024
Vlad Chiricheș a spus ce s-a întâmplat cu FCSB în eșecul de la Botoșani
Redacția Botoșăneanul
Nov 25, 2024
Călin Georgescu și Elena Lasconi merg în turul doi
Redacția Botoșăneanul
Nov 25, 2024