Nu cu mult timp în urmă am putut urmări în mass - media modalităţile de scurgerea a banilor din Sănătate pentru înfrumuseţarea sânilor unor vip-uri sau pentru deplasările în străinătate ale unor birocraţi de prin minister. Ambiguitatea creată privind modul de gestionare a banilor alocaţi pentru sistemul de sănătate generează tot felul de speculaţii, care lovesc atât pacientul, cât şi pe prestatorul de servicii medicale, gen laboratoarele de analize medicale, în mod special cele private.
Tot timpul a existat un dialog contradictoriu între personalul medical din sistemul de stat şi cel din sistemul privat privind decontarea serviciilor medicale cât şi a performanţele în efectuarea analizelor recomandate de către medicii de familie şi de medicii specialişti.
Doamna doctor
Mihaela Pujina, reprezentantul legal al Laboratorului „Ecomed”- Botoşani susţine că „ începând cu 2014 odată cu creşterea fondului alocat serviciilor paraclinice la nivel judeţean oferă posibilitatea unui număr mai mare de asiguraţi de a beneficia de servicii gratuite decontate. De asemenea, existenţa unor criterii unice de evaluare ale laboratoarelor de stat şi privat generează o competiţie autentică între cele două forme de servicii”
Una caldă, alta rece
La prima vedere, lucrurile par a fi pe calea cea bună, dar nu este chiar aşa, se impun câteva precizări pe care pacienţii ar trebui să le cunoască înainte de a-şi freca mâinile de bucurie. Conform Contractului Cadru şi Normelor de aplicare ale acestuia pe 2014, pacienţii asiguraţi, care nu suferă de nici o boală, pot efectua un set de analize în mod gratuit, la recomandarea medicului, doar o dată la trei ani, pentru evaluarea stării de sănătate. În cazul pacienţilor cu risc evaluarea se poate face o dată pe an, iar în cazul celor cu afecţiuni acute, medicul poate recomanda analize medicale speciale bolii de care suferă, de câte ori consideră necesar. Cât priveşte pacienţii cu boli cronice, aceştia pot primi bilet de trimitere cu analize speciale bolii de care suferă , semestrial. Concluzia e simplu de tras: dacă intenţionezi să-ţi controlezi mai des starea de sănătate, chiar dacă eşti un contribuabil serios la
LAB, trebuie să scoţi bănuţul din buzunar. Nu-i deloc o situaţie roz pentru pensionari. Sunt oameni în vârstă care nu au trecut pragul spitalelor, dacă vor să-şi verifice sănătatea trebuie să o facă o dată la trei ani sau mai des dar umblând la buzunare. Vorba unui hâtru pensionar: încă-i bine o dată la trei ani, mă aşteptam să fim trataţi doar în ani electorali!
Discriminările continuă
Normele de evaluare ale laboratoarelor medicale aplicate în 2014 dezavantajează din nou sistemul privat, s-a scos criteriul tehnic care prevedea ca laboratoarele cu aparatură mai veche de cinci ani să fie depunctate. În acest caz s-a lovit în performanţă, încercându-se în felul acesta să fie puse pe picior de egalitate laboratoarele din spitale cu cele private.
De ce oare într-un laborator de spital numărul angajaţilor este dublu faţă de cel dintr-un laborator privat? Simplu: birocraţia sufocă şi sănătatea! Mai sunt de elucidat câteva situaţii neplăcute pe care pacientul trebuie să le cunoască pentru a evita şocurile de moment. Pentru asta i-am cerut câteva clarificări doamnei
Mariana Mirela Saucă, chimist principal la
laboratorul „ Misano”: „
Există situaţii în care medicul recomandă alte analize medicale decât cele cuprinse în anexa 17 din Normele Contractului Cadru, nedecontate de CAS, în acest caz pacientul trebuie să plătească. Pacienţii neasiguraţi, nu beneficiază de analize medicale gratuite. Ei se pot adresa laboratoarelor medicale , cu obligaţia de a-şi plăti solicitarea. Cât priveşte preţurile pentru analizele cu plată, Contractul Cadru şi Normele de aplicare ale acestuia nu obligă laboratoarele medicale să practice aceleaşi preţuri cu cele decontate de CAS, acestea având libertatea de a practica preţurile pe care le consideră a fi în concordanţă cu cheltuielile laboratorului.În cazul analizelor cu plată, diferenţa dintre preţurile practicate de laboratoarele private şi cele de stat, se datorează criteriului de calitate, în care laboratoarele private investesc foarte mulţi bani. Acest lucru presupune participarea la Scheme naţionale şi internaţionale de testare a competenţei laboratoarelor, rezultatul acestora fiind o măsură a calităţii analizelor efectuate.”
După cum observăm, sistemul nostru de sănătate se află încă la terapie intensivă, pentru a se însănătoşi, mai e cale lungă.
Lucian ALECSA
CITEȘTE:
SCRIE SCRIITORUL: Verginel și Cristinel o pun de-un nou măcel