Pentru ca o nație să se dezvolte sănătos, statul trebuie să acționeze în trei direcții principale: infrastructură, educație și sănătate. La noi, în domeniul infrastructurii, guvernanții și senatorii melcilor bat berbunca de zeci de ani, căile de comunicație, utilitățile și toate celelalte facilități de care românul ar trebui să se bucure fiind doar teme pufoase de campanie electorală.
Cu sănătatea suntem... bolnavi de-a binelea, în spitalele românești dacă nu mori, sigur te îmbolnăvești de ceva. Pe lângă aceste aspecte, o mare năpastă se abate mai nou asupra pacientului român: lipsa cadrelor medicale bine pregătite. Că cele bine pregătite pleacă cu duiumul în Occident iar cele trecute ca gâsca prin apa facultăților neperformante sau particulare ori ne taie la buric ca să ne scoată amigdalitele ori ne ascund prin abdomen niscaiva obiecte de inventar. În același context, lipsa alocării de fonduri pentru construcția spitalelor și dotarea acestora cu aparatură demnă de secolul XXI (infrastructura!) este una din cele două cauze ale prăbușirii sistemului de sănătate. A doua cauză își are rădăcinile în educație. Examenele trecute pe ochi, sâni frumoși sau sute de euro produc adevărate catastrofe în viața noastră de aceea, profesorii care dau note de trecere unor neaveniți sunt realmente,criminali. Cum tot la fel sunt și cei care dau moca diplome juriștilor, economiștilor sau profesorilor.
Așadar, nu putem avea un sistem de sănătate acătărilea fără investiții și școală temeinică, nu putem construi fără oameni sănătoși și pregătiți și nu putem educa o tânără generație dacă e bolnavă și dacă lipsesc școlile și dotările necesare. Iată că cele trei direcții prezentate la începutul rubricii sunt legate ombilical una de alta. Miniștrii care au condus cele trei ministere de-a lungul anilor nu au avut alt scop decât acela de ”rezolva” cererile șefului de partid, cereri axate numai și numai pe sifonarea banului public sau pe soluționarea unor probleme personale ale lor sau ale celor de aceeași căcătură politică!
Bunăoară, la învățământ, bunicuța Abramburica, vine în fața noastră precum fecioara neprihănită după un dezmăț în grup care s-a desfășurat în vreo trei runde (parcă de atâtea ori a mai fost ministru al educației!) și ne anunță că o nouă lege a învățământului va fi implementată de la anul. Dar, dacă tot face o lege nouă, nu ar trebui oare să introducă cu acest prilej, repartițiile, în sistemul de stat? Sunt facultăți de administrație publică. De ce acolo unde se vacantează un post (primării, CJ, etc) acesta nu este prezentat facultăților de profil și absolventul cu media cea mai bună să-l ocupe?Mergând pe același considerent, constatăm că multe sunt instituțiile statului care astfel, ar putea angaja tineri valoroși, neîndoctrinați și nu membri de partid, amante, rude sau... bineplătitori! Ar fi o cale normală și eficientă de intrare în normalitate.
Pentru că atunci când șefilor de partid li se vor lua de sub nas angajările, instituțiile de control și accesul la licitațiile publice, atunci și numai atunci, țara se va însănătoși!Până se va întâmpla așa ceva, LA MULȚI ROMÂNIA! Mai rezistă puțin că nu se poate să nu găsești și calea și adevărul și viața!
DESCARCĂ APLICAȚIA BOTOȘĂNEANUL PENTRU MOBIL
Valeriu Iftime a dezvăluit care a fost cea mai mare extravaganță a sa din postura de om bogat
Redacția Botoșăneanul
Jan 18, 2025
Ajut-o pe Dana să aibă o viață fără durere: Orice donație, oricât de mică, contează!
Redacția Botoșăneanul
Jan 18, 2025
Precipitații puține și temperaturi ridicate: PROGNOZA meteo actualizată
Redacția Botoșăneanul
Jan 18, 2025
Redacția Botoșăneanul
Jan 18, 2025
Abonează-te pentru a fi la curent cu noutățile