După o pauză de 3 ani de zile în care săracii județului au respirat zvonuri, tradiționalul program de sprijinire a categoriilor sociale vulnerabile a fost reluat la Botoșani fără prea mare mediatizare. Astfel că, probabil beneficiarii care s-au rărit în 2020 au fost înștiințați de acest sprijin prin metoda populară „din gură în gură”.
În 2020 Programul Operațional Ajutorarea Persoanelor Defavorizate (POAD) 2014 – 2020 a fost reluat doar cu produse de igienă. Are o valoare totală de peste 166 milioane de lei, fiind un proiect cofinanțat din Fondul de Ajutor European destinat celor mai dezavantajate persoane.
Față de anii anteriori au rămas trei categorii distincte incluse și anume beneficiari ai venitului minim garantat (VMG) și cei care beneficiază de alocații pentru susținerea familiei.
La nivel de municipiu, Direcția de Asistență Socială (DAS) a Primăriei Botoșani are în evidență 151 de familii la VMG, respectiv 1.239 la alocații pentru susținerea familiei.
83 de la VMG au ridicat pachetele și alți 969 din cealaltă categorie.
„Mai avem de distribuit 390 de pachete. Atenție, la venitul minim garantat s-a schimbat regula, beneficiază de pachete doar titularii de VMG, spre deosebire de programul anterior, când era pentru fiecare membru din familie”,
Dorin Burlacu, director DAS
Iar la alocații sunt acordate ajutoare pentru membrii de familie care sunt luați în calcul la stabilirea cuantumului, adică doar copiii care îndeplinesc condițiile, respectiv merg la școală și beneficiază de alocație pentru susținerea familiei.
Reprezentanții Direcției de Asistență Socială susțin că la rândul lor au aflat intempestiv de reluarea POAD.
Dorin Burlacu: „Ne-au sunat astăzi, că mâine vin cu produsele. Exact așa cum vă spun am fost anunțați”
Botoșănenii care se încadrează criteriilor de acordare ale acestui program au primit câte un pachet cu următoarele produse:
Numărul beneficiarilor al POAD 2019 – 2020 este de 38.278 la nivel județean. A primit sarcina gestionării acestui program, Dan Nechifor, subprefectul județului Botoșani.
„Toate unitățile administrativ teritoriale au primit cantitatea necesară de ajutoare. Săptămâna trecută am efectuat controale, împreună cu reprezentantul Ministerului Fondurilor Europene, pe un procent de 6% din numărul de ajutoare primite, așa cum prevede legea, în localitățile Botoșani, Dorohoi, Corni și Cristești”,
Dan Nechifor, subprefectul județului Botoșani
Metoda de popularizare a acestui program a fost lăsată la latitudinea fiecărei primării în parte care și-a anunțat beneficiarii așa cum a considerat.
„Am văzut și eu primele știri din presa centrală, el este popularizat la nivelul UAT-urilor conform actului normativ, se listează niște afișe la nivelul primăriilor. Cred că, nu am verificat în mod special, dar numărul beneficiarilor a scăzut față de anii anteriori, plus că fiind vorba de produse de uz personal, nu are același impact ca acela cu produse alimentare”,
Dan Nechifor, subprefectul județului Botoșani
Sunt informații certe că undeva în primăvară să intre și în desfășurare și programul cu produse alimentare, botoșănenii urmând să beneficieze și de făină, mălai, orez, paste făinoase, griș, ulei, zahăr, conserve din carne, pate de ficat sau compot de fructe.
DESCARCÃ APLICATIA BOTOSÃNEANUL PENTRU MOBIL:
ALERTĂ meteo: Județul Botoșani, sub COD GALBEN
Redacția Botoșăneanul
Nov 27, 2024
Șoferi AMENDAȚI de polițiști cu 40.000 de lei după un control în trafic
Redacția Botoșăneanul
Nov 27, 2024
O biserică din Botoșani cu hramul „Sfântul Andrei” va fi în sărbătoare
Redacția Botoșăneanul
Nov 27, 2024
Redacția Botoșăneanul
Nov 27, 2024