Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul este sărbătorit în fiecare an, pe 20 iulie.
Sfântul Ilie era fiul unui preot al Legii vechi, care locuia în cetatea Tesve, din Galaad (Israel), situată dincolo de Iordan. De aici avem și numele prorocului-Ilie Tesviteanul.
Potrivit tradiției, Sovac, tatăl lui Ilie, a văzut oameni îmbrăcați în veșminte albe care îl înveleau pe Ilie în haine de foc și îi dădeau să mănânce o flacără. Preoții templului din Ierusalim au interpretat vedenia astfel: Ilie a fost ales de Dumnezeu pentru slujirea profetică.
Sfântul Ilie a trăit cu peste opt sute de ani înainte de întruparea Mântuitorului, pe vremea regelui Ahab. Și-a desfășurat activitatea în regatul Israel din Samaria.
Regele Ahab, la îndemnul soției sale, introduce în regatul israelitean cultul zeului Baal. La porunca lui Dumnezeu, Sfântul Ilie ajunge la curtea regelui Ahab și îi vestește acestuia că Dumnezeu va pedepsi poporul prin secetă. Cerurile vor fi închise timp de trei ani și jumătate.
Sfântul Ilie se ascunde de furia lui Ahab la pârâul Cherit, unde va fi hrănit de un corb, apoi la văduva din Sarepta Sidonului. În casa acestei văduve, prorocul Ilie va face minuni: îl va învia pe fiul acesteia și îi va înmulți făina și uleiul.
Spre sfârșitul anilor de secetă, pentru cunoașterea adevăratului Dumnezeu, Sfântul Ilie îi propune împăratului să ridice un jertfelnic pe Muntele Carmel și să se roage mai întâi prorocii lui Baal, apoi el lui Dumnezeu. Acesta a fost momentul în care Ilie a înlăturat cultul zeului Baal. El a reușit să coboare foc din cer peste jertfă să, ceea ce 450 de preoți ai lui Baal nu au reușit să facă.
Aproape de centrul oraşului Botoşani se află o biserică mare, monumentală, cunoscută acum două veacuri drept „Biserica blănarilor”. Astăzi, locuitorii Botoşanilor o cunosc sub denumirea Biserica „Sfântul Ilie”.
Pe la anii 1778, una dintre numeroasele bresle ale târgului Botoşani cere Mitropoliei să îi dea voie să îşi aleagă drept „praznic Sfântul Ilie Tesviteanul” şi „pentru câţi bani se vor strânge din milostenia breslei să aibă breasla a face o cutie deosebită care să adune bani, şi cu o săptămână înainte de praznic, deschizând-o, câţi bani vor găsi, să-i dea la trebuinţa bisericii unde va fi hramul Sfântul Ilie.”
Aşa ajung drept ctitori ai Bisericii „Sfântul Ilie” blănarii, cojocarii şi toţi preoţii slujitori ai acestui lăcaş, deşi, din cele de mai sus, este foarte clar a înţelege că atunci, în acei ani, biserica exista deja, deşi era una mică, de lemn.
Clopotniţa Bisericii datează din anul 1809, iar Nicolae Iorga spune despre ea că „ar trebui să servească de model tuturor acelora care ar dori să ridice lăcaşuri noi”.
Construcţia actuală este terminată în 1843, pe locul celei din lemn, păstrându-se clopotniţa originală, deşi doar cărămizile mai sunt cele de acum peste 150 de ani, după cum spune Părintele Protopop dr. Lucian Leonte, paroh al Bisericii.
Părintele Protopop Lucian Leonte este și cel care a iniţiat şi chiar a reuşit să construiască un Complex parohial alături de Biserică, o clădire cu etaj şi terasă, care echilibrează prin arhitectură şi frumuseţe supleţea clopotniţei seculare. Demisolul clădirii găzduieşte cantina socială, parterul - cancelaria parohiei, biblioteca, arhiva, camera de oaspeţi, dar şi atelierul de croitorie pentru realizarea veşmintelor bisericeşti, casa parohială este la etaj, iar terasa acoperită serveşte săvârşirii slujbelor în aer liber.
Cantina socială este cea mai importantă componentă a acestui complex, tocmai prin implicarea în viaţa enoriaşilor bisericii.
Beneficiarii cantinei sunt oameni fără venituri, care şi-au pierdut locurile de muncă sau care sunt bătrâni şi bolnavi. Reprezentanţii bisericii fac mai întâi o anchetă socială pentru a se stabili situaţia concretă a celui aflat în nevoie, anchetă la care participă preotul paroh şi un asistent social. Apoi, fiecare primeşte o masă caldă la prânz, masă pentru care trebuie să semneze în registrele cantinei.
Din 1991, parohia este pastorita de pr. Lucian Leonte, protopop al Protopopiatului Botoşani, care a continuat munca pr. Gheorghe Robu Agafiţei, paroh in perioada 1948-1991.
DESCARCĂ APLICATIA BOTOSĂNEANUL PENTRU MOBIL:
Un șofer care a întors aiurea înhățat de polițiști
Redacția Botoșăneanul
Jan 20, 2025
Redacția Botoșăneanul
Jan 20, 2025
Spitalul Județean angajează om fără liceu, ca să răspundă la telefon – LISTA locurilor vacante
Gabriela Erdic
Jan 20, 2025
Botoșănenii invitați pe Bulevardul Mihai Eminescu la „Mica Unire” – PROGRAMUL
Gabriela Erdic
Jan 20, 2025
Redacția Botoșăneanul
Jan 20, 2025
Abonează-te pentru a fi la curent cu noutățile