La finalul proiectului, specialiștii vor confirma sau infirma mitul rețelei de catacombe din subteran, despre care se spune că ar comunica între ele, formând un spectaculos traseu pe sub pământ.
Proiectul transfrontalier „Back to Our Common Roots” (”Întoarcere la rădăcinile noastre comune”) își continuă parcursul, scoțând la iveală detalii și imagini inedite despre orașul vechi.
Prestatorii serviciilor de scanare au sosit la Botoșani, în echipa extinsă.
A avut loc o întâlnire la Primăria Municipiului Botoșani, liderul proiectului, unde specialiștii s-au întâlnit cu primarul Cosmin Andrei. Edilul-șef care le-a oferit tot sprijinul instituției în derularea contractului.
Ulterior, împreună cu Dănuț Huțu, directorul executiv al Direcției Județene de Cultură, și cu reprezentanți ai Poliției Locale, SC Locativa SA, Centrului National de Informare și Promovare Turistică Botoșani și ai echipei de la serviciul de proiecte al Primăriei, au mers pe teren pentru identificarea arealului ce face obiectul proiectului.
Echipa a revenit cu echipamentele de scanare georadar și 3D pentru a efectua primele teste. S-a efectuat scanarea efectivă supraterană non-invazivă și subterană, realizarea turului virtual și a hărții interactive, contractul urmând a se finaliza cu un raport științific ce va confirma sau infirma mitul rețelei de “catacombe” din Centrul Istoric despre care sunt informații că ar comunica între ele, creând un traseu inedit sub pământ.
Partenerii ucraineni sunt Direcția pentru Dezvoltare Economică, Ecologie și Eficiență Energetică din cadrul Primăriei Ivano Frankivsk și Centrul de Resurse pentru Dezvoltare Municipală și Regională.
Valoarea proiectului transfrontalier este de 938.560 de euro, din care 520.800 de euro pentru municipiul Botoşani. Fondurile acestui proiect au fost accesate prin Programul Operațional Comun (POC) România – Ucraina 2014 – 2020. Practic se vor reabilita mai multe beciuri subterane din Centrul Istoric unde va fi înființat un muzeu, în subteran.
Scanarea va ajuta ca ulterior să fie pusă în valoare toată rețeaua subterană din Centrul Istoric. Vecinii ucraineni din Ivano – Frankivsk vor proceda la fel cu centrul lor istoric care seamănă izbitor cu cel de la Botoșani.
Durata de implementare a proiectului este de 14 luni de zile.
DESCARCĂ APLICATIA BOTOSĂNEANUL PENTRU MOBIL:
Dinu Todoran preia una dintre cele mai slabe echipe din acest sezon: Este o provocare
Redacția Botoșăneanul
Nov 23, 2024
Brânza de la “Five Continents”premiată cu aur la World Cheese Awards 2024
Redacția Botoșăneanul
Nov 23, 2024
Două case mistuie de flăcări: O femeie a ajuns la spital
Redacția Botoșăneanul
Nov 23, 2024
Valeriu Iftime deschide ușa transferului unui jucător de la FCSB: Cum să nu-l vreau?
Redacția Botoșăneanul
Nov 23, 2024