Lucrurile-s simple. Statul a început o lucrare de consolidare a unui drum național. Fără o vorbuliță, a făcut organizare de șantier și s-a apucat să sape pe un teren privat, proprietate care aparține unui botoșănean. Cel din urmă-și ia Adio de la a mai construi ceva acolo. Iar dragul stat spune că dacă nu ar fi intervenit cu promptitudine, dragul județ oricum uitat la București, ar fi rămas total izolat.
Dragoș Alexandru și-a cumpărat mai multe loturi de teren care totalizează undeva la 10.000 de metri pătrați pe raza comunei Bălușeni, lângă DN Botoșani – Tg. Frumos, cu intenția de a construi un depozit. Pe unul dintre ele, situat exact lângă drumul național, Compania Națională de Autostrăzi și Drumuri Naționale din România (CNADNR), prin Direcția Regională de la Iași a deschis obiectivul de investiții ”Consolidare versant pe DN 28 B km 63+800+64+200” prin care se dorește consolidarea versantului cu pericol de prăbușire. Licitația a fost câștigată de firma SC Max Proroute SRL, iar proiectant a fost SC Proexrom SRL. Până aici toate bune, lucrarea fiind vitală pentru județul Botoșani care risca să rămână izolat de restul țării în cazul în care alunecările de teren ar fi dus la surparea drumului.
Muncitorii constructorului au pătruns însă pe proprietatea privată a botoșăneanului, fără ca proprietarul să fie înștiințat sau invitat la negocieri privitoare la o eventuală expropriere. A încercat singur să-i fugărească pe intruși însă s-a lovit de eșec. Tot ce-a putut face a fost să-și lase mașina parcată pe terenul lui, pentru a opri intrarea utilajelor. Din nou, eșec. Astfel că misiunea a fost preluată de SC Credit Recovery Financial Consulting SRL, prin jurist Cezar Nicuță, care ar urma să facă demersurile legale în această situație dar și o plângere penală pentru tulburare de posesie.
Marți, 13 mai 2015, reporterii Botoșăneanul au mers în zonă. ”Ziua bună” la muncitori și mai departe am încercat să găsim pe cineva de la Secția Drumuri Naționale sau un șef de șantier. ”Mai așteptați că trebuie să apară”, spune unul dintre muncitori. ”Mai ales că aici, vine azi prim-ministrul”. – Victor Ponta??, întreb. „Da, da, vine să ne verifice”, mai spune omul convins că vede una dintre cele mai importante cravate din România.
Mai încolo, un inginer atoateștiutor și care spune că nu are nici o legătură cu șantierul de pe proprietatea privată, ci un alt coleg, cu burta mai mare decât el. Plin de sine însă, oferă o lecție gratuită cu privire la o limită de siguranță, pe care botoșăneanul proprietar de teren trebuie s-o cedeze statului. Chiar dacă la măsurătoarea legalizată de-un notar, îi aparține.
„Invazia în teritoriul propriu dincolo de limita cu drumul național se produce numai în trei locuri, pe un diametru de cinci metri. Îi pune un tub dar mult mai mare, în trei locuri. Asta ar fi discuția…restul că-i intră și-i calcă cât se lucrează, acelea ar putea fi…dar de la o cerere de asta așa…discuția despre așa zisa despăgubire se referă numai la cât ocupă acele tuburi”, spune cel care se recomandă inginer Dorneanu.
Cât despre proprietar: ”L-a așteptat o săptămână și nu a venit…când a venit, a pus rahatul ăla de mașină în drum. A vorbit cu el să vină să se înțeleagă dar el știind că a cerut, ce a cerut…”.
Ce a cerut? 3,5 euro/mp, prețul stabilit de piața imobiliară pentru zona despre care facem vorbire.
L-am contactat pe Ovidiu Laicu, directorul Direcției Regionale de Drumuri și Poduri (DRDP) Iași și care se afla tocmai în Republica Moldova.
„Noi acolo suntem în zona de protecție. Eu o să trimit acolo o comisie care să vadă care e treaba. Este acea zonă de protecție, pe dlui l-a împroprietărit Primăria fără să țină cont de zona de protecție de 22 de metri. El a cumpărat recent (fals, în 2008 n.r.), a înțeles că acolo vom face lucrări și prima dată a cerut vreo 500 de milioane, acum cere să-i fac un acces din drum. Ceea ce nu am eu cum să-i fac, fără o documentație și să vedem dacă se poate face, astfel este pericol de siguranță a circulației”, a declarat Ovidiu Laicu.
Și a concluzionat situația de fapt: ”Acolo dacă noi interveneam legătura cu Iașiul prin Târgul Frumos era întreruptă. Este o lucrare de intervenție foarte rapidă”.
SC Credit Recovery Financial Consulting SRL va emite adrese către CNADNR, DRDP, Prefectura Botoșani pentru a se întreprinde demersurile necesare în vederea primirii de despăgubiri pentru folosirea fără drept a unui teren privat. De asemenea, mandatarul, adică Cezar Nicuță, va formula o plângere către Inspectoratul de Poliție Județean sau Parchetele de pe lângă Tribunal și Judecătorie pentru ”tulburare de posesie”.
Gabriela ERDIC
[[galerie-foto]]
2,7 milioane de euro pentru dezvoltarea liceelor cu profil agricol din județ
Redacția Botoșăneanul
Nov 13, 2024
Femeie AMENDATĂ de polițiștii locali după ce și-a scos masa în stradă
Redacția Botoșăneanul
Nov 13, 2024
Inspectorii de muncă, în controale pe la firmele din Botoșani în cadrul unei campanii
Redacția Botoșăneanul
Nov 13, 2024
Redacția Botoșăneanul
Nov 13, 2024
Redacția Botoșăneanul
Nov 13, 2024