Discuțiile de luni, 16 ianuarie 2023, din sala Nicolae Iorga a Palatului Administrativ au degenerat pe finalul ședinței.
Prefectul Sorin Cornilă a convocat primarii din județ pentru a avea acces la informații din mai multe surse, de la finanțări pentru păduri noi la axe deschise pentru dotarea școlilor.
După intervenția inspectorului școlar general, Bogdan Suruciuc cu privire la două apeluri de finanțare, Voicu Murariu, primarul comunei Vlădeni a cerut să vorbească.
„Nu cred că este primar care să nu se implice și care să nu vrea să facă cele mai bune condiții în școli pentru elevi și cadre didactice. Noi avem numai obligații, cadrele didactice au numai drepturi. Trebuie să decontăm din bugetul local toate deplasările, inclusiv un simplu examen medical, epidemiologic sau cum îl fac ei anual care costă 200 de lei sau nu mai știu cât. Niciun cadru didactic nu dă un leu sau un ban pentru unitatea de învățământ care este unealta lui de supraviețuire. Totul este în capul primarilor și administrațiilor locale”,
Voicu Murariu, primar comuna Vlădeni.
În sală, unii primari aprobau cele spuse de colegul de la Vlădeni.
Nu a rezonat cu poziția lui Voicu Murariu primarul de Flămânzi, Dan Oloeriu care s-a ridicat și a ținut să sublinieze că toate eforturile depuse de primării pentru sistemul educațional ar trebui să fie văzute ca pe o investiție în noua generație.
„Nu mă pot abține. Prin atitudinea colegului nostru nu ne îndreptăm asupra cadrului didactic, asupra profesorilor ci ne îndreptăm asupra elevilor din localitățile noastre. Și vorbim despre viitorul copiilor noștri, despre viitorul localității noastre. Dacă un profesor este pregătit pentru o anumită specialitate, noi, ca primari, care avem în fișa postului așa ceva îl mai încărcăm pe profesorul respectiv cu grija de a nu-i plăti naveta, cu grija de a-și plăti acel control medical, să știți că eficiența profesorului la oră este scăzută. Și drept urmare și în consecință suferă copilul și suferă localitatea în același timp. Așa că haideți să ne schimbăm un pic atitudinea”,
Dan Oloeriu, primar orașul Flămânzi.
Liniștea din sală a fost spartă de tot felul de vociferări, majoritatea fiind susținătoare ale celor declarate de primarul de Vlădeni.
Prefectul Sorin Cornilă a intervenit pentru ca primarul din Flămânzi să fie ascultat.
„Dacă ați avea resursă calificată în localitate clar că nu ați avea nevoie de navetiști. La Flămânzi peste 50% sunt profesori navetiști și mă bucur pentru lucrul respectiv și cu mare prioritate aloc acea navetă și bani alocați învățământului pentru că mă gândesc la copiii noștri din localitate, în primul rând”
Dan Oloeriu, primar orașul Flămânzi.
Au intervenit și alți primari pentru a arăta că aceste costuri ale cadrelor didactice care fac naveta nu ar trebui să fie suportate de primării.
Și că instituțiile de profil ar trebui să găsească acele soluții pentru ca în școli să fie relocate cadre didactice cu domiciliul eventual în respectiva localitate sau măcar în cele învecinate.
„Eu nu înțeleg de ce, dacă am doi profesori calificați de matematică pe raza comunei mele, unul predă la Todireni, unul la Călărași. Iar mie vine un profesor de matematică de la Copălău. Deci plătim trei oameni, deplasarea, naveta. Pentru că e vorba de bani până la urma urmei. Ar trebui să se umble la lege să-i apropie de casă, de domiciliu”,
Maria Jijie, primar comuna Răuseni.
A intervenit și șeful educației botoșănene, Bogdan Suruciuc: „Fiecare cadru didactic care obține o notă pentru a fi titularizat în sistem poate să-și ia post unde dorește. Deci legislativ și sincer să vă spun nu cred că se va schimba”.
Prietenul lui Portariuc este noul președinte al PSD
Redacția Botoșăneanul
Nov 25, 2024
Comunicat de presă: Digitalizarea firmei Anca Farm
Redacția Botoșăneanul
Nov 25, 2024
A demisionat și Nicolae Ciucă: Am învățat lecția
Redacția Botoșăneanul
Nov 25, 2024