Disputele şi ameninţările provocate de sondajele interne pentru desemnarea candidaţilor la alegerile locale nu sunt proprii doar Botoşaniului. Conform Evenimentului Zilei, mai mulţi lideri de filiale PSD au fost la un pas de revoltă din cauza sondajelor pentru desemnarea candidaţilor locali. Liviu Dragnea a găsit un vinovat comod.
“De ce să mai facem sondaje, ca să aflăm ce, că noi candidăm?”
Conform unei circulare interne a PSD, trimisă de secretarul general şefilor de organizaţii, aceştia au fost informaţi că sunt obligaţi să facă sondaje doar prin două firme stabilite de conducerea centrală. Mai mult, filialele erau ameninţate că, dacă nu vor face sondajele în aceste condiţii, vor pierde dreptul de a desemna candidaţii.
"Noi, la Vaslui, ne-am înţeles cu liberalii. Candidaţii vor fi de la PSD. De ce să mai facem sondaje, ca să aflăm ce, că noi candidăm?", ar fi spus
Dumitru Buzatu, liderul PSD Vaslui. "
De ce să facem sondaje? Noi suntem candidaţi de drept", l-a completat
Marian Oprişan, preşedintele PSD Vrancea. Acesta a precizat că, prin protocolul USL, fiecare partid îşi menţine oamenii în funcţii, deci preşedinţii de consilii judeţene şi primarii PSD sunt candidaţi de drept. Alt contestatar alt sondajul este primarul Iaşului, Gheorghe Nichita.
13.000 de euro plus TVA sondajele impuse de la Bucureşti
Alţi lideri judeţeni au contestat preţul sondajului de 13.000 de euro plus TVA, unii invocând faptul că preţul pieţei e mai mic şi dând exemplul că la PNL sondajele costă doar 8.000 de euro. Date fiind obiecţiile venite din teritoriu, conducerea PSD a decis să lase negocierea preţului la faţa locului.
"Dacă asiguraţi cazarea pentru operatori, atunci o să fie mai ieftin", i-a sfătuit
secretarul general al PSD. Încolţit de cei mai vocali dintre liderii de filiale PSD, care au contestat sondajele impuse, Liviu Dragnea, secretarul general al partidului, a dat înapoi. În consecinţă, se vor face sondaje doar în judeţele în care PSD şi PNL nu se vor înţelege în privinţa desemnării candidaţilor. Luat la întrebări de liderii de filiale, Liviu Dragnea a spus că secretara sa e de vină şi i-a informat că o va concedia deoarece a trimis din greşeală contractul standard în care era precizat preţul de 13.000 de euro plus TVA. "
A trimis într-un mail către filiale ceva ce nu ar fi trebuit să apară. A ataşat un draft primit de la o firmă de sondare, în care apărea şi acest preţ de 13.000 de euro. Pentru această greşeală o voi sancţiona, nu va mai lucra la Secretariatul General. Eu nu am negociat vreun preţ pentru sondaje, acest lucru îl vor face filialele", a declarat L
iviu Dragnea luni seară, după şedinţa PSD.
La Botoşani a costat sub 2.000 de euro unul intermediar
La Botoşani cei trei aspiranţi la Primărie au apelat tot la o firmă din Bucureşti pentru a desemna persoana ce va intra în competiţia cu omul liberalilor în vederea desemnării candidatului USL la municipiul reşedinţă. Gabriel Oprişanu, Ovidiu Portariuc şi Răzvan Rotaru au plătit câte 2.500 de lei fiecare, mult sub tariful anunţat de la centru. Aceasta probabil şi pentru că este vorba de un sondaj intermediar şi nu de cel final, pe USL, prin care să se desemneze candidaţii finali la Consiliul Judeţean şi la Primăria Botoşani.