Vinovat surpriză într-o şcolă din Botoşani după organizarea unei nunţi. Inspectoratul Şcolar Judeţean nu a luat nici o decizie pentru că nu ar avea în atribuţii aşa ceva, primarul a cerut consiliului de administraţie al unităţii de învăţământ să analizeze cazul, iar acesta a ajuns la o concluzie terifiantă: femeia de serviciu este vinovată de organizarea nunţii.
„Femeia de serviciu destituită”
La nunta din satul Scutari, comuna Milenca, cre a avut loc în
şcoala construită cu bani de la Banca Mondială(foto sus) a participat inclusiv primarul Ioan Ursachi.
”Dl. director Mitoceanu face naveta, săptămânal se duce la Botoşani. Eu am avut o discuţie cu d-lui, eu am fost participant la nuntă, ştiam că o să fie filmată, ştiam că o să fie martori, ştiam…”, ne-a spus
primarul de Mileanca (foto dreapta). Acesta susţine că a fost o surpriză şi pentru el organizarea nunţii în şcoală şi l-a sunat imediat pe director. Cum acesta locuieşte de fapt în municipiu, i-a transmis că nu ştie ce s-a întâmplat şi că el nu a avizat găzduirea nunţii.
”Până la urmă dl. director, fiind plecată de sâmbătă, mi-a spus că femeia de serviciu care avea cheia a dat drumul. Conform tradiţiei, aşa se proceda. Din discuţiile pe care le-am avut s-a convocat consiliul de administraţie şi să adopte imediat măsuri”, ne-a mai spus
primarul Ursachi. Acest lucru s-a întâmplat, iar concluzia a fost…
”Au luat ca o primă măsură schimbarea încuietorilor de la şcoală şi femeia de serviciu destituită, adică desfăcut contractul de muncă”. Primarul este convins că directorul nu are nici o vină şi crede că problemă era şi faptul că fostul director încă mai avea cheile de la unitatea de învăţământ deoarece nu le-a predat când a fost înlocuit.
Ursachi neagă însă şi folosirea microbuzului şcolar la căratul nuntaşilor, susţinând că în ziua nunţii acesta a fost utilizat pentru a transporta oamenii la un incendiu din comună, unde ca fost nevoie de intervenţia rapidă a voluntarilor.
IŞJ-ul se luptă din răsputeri cu nunţile din şcoli
Şefii Inspectoratului Şcolar Judeţean susţin că au încercat să stopeze astfel de practici, dar că le este imposibil.
„Nu este de competenţa Inspectoratului Şcolar, nu este directorul vinovat, nu i-a dat el cheia. Şcolile sunt în administrarea autorităţilor locale şi asemeni activităţilor politice şi de altă natură şi acestea se pot desfăşura în afara timpului de lucru al elevilor”, a declarat
Ada Macovei, inspector şcolar general. Ea a mai arătat că IŞJ se confruntă practic cu un fenomen în această privinţă, mai ales în satele fără restaurante devenind o obişnuinţă organizarea nunţilor în şcoli, dar că toate eforturile făcute pe lângă primării de a pune capăt unor astfel de practici au fost sortite eşecului.
Sergiu BĂLĂŞCĂU