De curând a intrat în librării un nou roman semnat de Gellu Dorian. Este al zecelea roman pe care scriitorul botoşănean îl propune cititorilor.
Este vorba de romanul ”Schisme (o tragedie românească)”, apărut la Editura Cartea Românească la finele anului trecut.
Romanul tratează în cele peste 400 de pagini o temă la zi, şi anume degradarea familiei într-o societate cum este cea de azi, schismatică, familie supusă unor traume iscate din lipsa celor necesare traiului de acasă urmată de căutarea unui trai mai bun în altă parte, în afara ţării.
Urmărind evoluţia unei familii numeroase de-a lungul a trei secole, trecând prin evenimentele consemnate de istorie, generale, dar şi prin cele curente, de trai social şi de familie, scriitorul, prin poveştile a doi naratori, afectaţi de rupturi familiale evidente, aduce în faţa cititorului situaţii recognoscibile, trăite de mulţi dintre noi.
Fenomenul abandonului, al emigrărilor masive pe timp de pace, al suferinţelor şi adaptărilor din mers la un trai din ce în ce mai degradant, este analizat cu exemple perceptibile, care demonstrează etapele ce duc la depresie şi de aici la degradare şi dispariţie; dispariţia, în fond, a unei lumi care până mai ieri părea aşezată, garanţie a unei continuităţi şi consolidări identitare.
Criticul Vasile Spiridon scrie pe coperta 4 a cărţii:
„Neatras de tehnici narative complicate, Gellu Dorian mizează şi în această carte pe darul povestirii. Romancierul tratează geneza, destinul şi decăderea unei numeroase familii din arealul Ţării de Sus în decursul ultimelor trei secole. Au fost vremuri frământate de provizorat perpetuu, când tot ceea ce era îngăduit părea a fi şi obligatoriu în cadrul delicatei convieţuiri interetnice. Este o lume românească prinsă între invazii şi exoduri voluntare, între dezrădăcinare şi eforturi de adaptare, care a devenit aiurită, plecând aiurea în lume în ultimul timp. Iar aceasta, după ce a nutrit pretenţii de independenţă totală, precum proclamarea undeva a unei republici autonome… ţărăneşti. După citirea romanului Schisme (o tragedie românească), pot să parafrazez ceea ce scria Ion D. Sârbu în Adio, Europa!, spunând că românii au trăit de-a lungul a trei veacuri cele mai tragice trei decenii din ultimul secol”.
Cartea poate fi procurată şi de pe site-ul www.cartearomaneasca.ro.
DESCARCĂ APLICATIA BOTOSĂNEANUL PENTRU MOBIL:
Redacția Botoșăneanul
Nov 27, 2024
S-a stabilit PROGRAMUL etapelor XX și XXI: Când joacă FC Botoșani
Redacția Botoșăneanul
Nov 27, 2024
Cătălin Silegeanu și Ariadna Cârligeanu, mesaj de mulțumire și mobilizare pentru Ziua Națională
Redacția Botoșăneanul
Nov 27, 2024
Redacția Botoșăneanul
Nov 27, 2024