De data aceasta interesul nu mai poartă…fesul, şi-a schimbat ţinuta, poartă halate albe, din păcate s-a mutat în zona spitalicească, unde e şi mai încrâncenat şi pus pe rele. Noua lege de organizare a spitalelor prevede o clasificare a acestora după anumite criterii de performanţă şi standarde europene. Până nu va fi implementată legea, nu ne putem pronunţa de-i bună sau rea, deocamdată doar ne dăm cu părerea făcând tot felul de presupunerii. Acum, atât politicienii cât şi specialiştii din spitale ar trebui să aibă un interes comun: grija pentru pacient. Ei bine, se pare că interesele personale, interesele de grup şi orgoliile politice au devansat interesul pentru bolnav. Nu spun nici o anomalie, trăim în ţara în care aproapele nostru devine duşmanul nostru. După cele întâmplate în şedinţa Consiliului Judeţean de săptămâna trecută pot afirma că sănătatea botoşăneană este atinsă, de sus până jos, de-o maladie incurabilă: interesul.
În şedinţa cu pricina s-a discutat problema Spitalului de Urgenţă „Mavromati”- Botoşani. Nici bine n-au început dezbaterile că spiritele s-au şi încins, asta când a venit vorba despre clasificarea Spitalului Judeţean într-o categorie superioară, cu scopul unei finanţări mai bune, bineînţeles, acest fapt ducând la o mai mare atenţie faţă de pacient. Pentru a se ajunge la aşa ceva e nevoie de comasarea a trei spitale şi transformarea lor în secţii ale Spitalului Judeţean. Ei bine, în acel moment, pacientul, care ar fi trebuit să fie în centru atenţiei fiecăruia dintre cei prezenţi, brusc a devenit o minge de ping-pong, în faţă ieşind tot felul de interese meschine şi de hachiţe politice. Cum era de aşteptat consilierii PSD, PNL şi PRM au ridicat mânuţele după cum le-au dictat … conştiinţele de politicieni în opoziţie, fără ca ei să ştie cu adevărat despre ce-i vorba. De responsabilitate, ce să mai vorbim! Cel mai vehement a fost peremistul Dumitru Codreanu, ultimul mare… doct marxist din structura Consiliului Judeţean care a aruncat cu tot felul de invective în jur.
Ce-i interesant, tocmai cei care ar fi trebuit să privească cu obiectivitate situaţia delicată în care se află sănătatea botoşăneană, tocmai domniile lor şi-au tras spuza pe propriile interese. Ce-i drept, prin alipirea spitalelor de Psihiatrie, de Obstetrică - Ginecologie şi de Copii la Spitalul de Urgenţă s-ar pierde trei funcţii de manager, aşa că actualii directori ar fi devenit simpli şefi de secţii. În asemenea situaţie d-nii doctori ar fi pierdut ceva mălai la salarii, dar nu cred că acest aspect i-a împins la un asemenea gest, de bine, de rău, cei trei manageri au în proprietate câte o vilişoară sau chiar două, făcute cu… chin din salariile lor de bugetari, înclin să cred că numai orgoliile au jucat rolul determinant în luarea unor asemenea atitudini rebarbative. Oricum, d-na doctor Livia Mihalache şi d-na doctor Maria Olaru ar fi rămas ca şefi de secţie, fiind şi foarte buni specialişti. O situaţie mai delicată ar fi fost în cazul lui Gabriel Oprişan, domnia sa ca oftalmolog nu ar fi avut ce… vedea în ochii pacienţilor săi, bieţii de ei, şi aşa au privirile tulbure, în schimb, ar fi fost pus să joace ultima carte de director politic, ceea ce i-ar diminua şansele într-o eventuală luptă electorală.
Lucian ALECSA