Cel mai crunt război pe care-l duce românul este cel cu sărăcia. Numai că mişeii noştri de politicieni au grijă să ni-l ascundă, cu fiecare zi însă e tot mai dur. Foarte mulţi români trăiesc în pragul sărăciei, de aici şi disperarea de-a pleca în lume, statisticile arată că peste o treime din forţa activă de muncă din România se regăseşte în ţările occidentale, cu precăderii cei din domeniul construcţiilor şi muncitorii necalificaţi, tragic e faptul că-n ultimul timp au început să părăsească ţara şi intelectualii, ponderea o deţin medicii şi informaticienii. Uniunea Europeană e cu ochii pe noi, cei care ne monitorizează ştiu cu exactitate la ce cote alarmante a ajuns sărăcia în România, numai că şi ei par a închide uneori câte un ochi. După ultimele informaţii ale UE în România ar trăi vreo 500 de mii de oameni sub nivelul de sărăciei. Nu cred că această cifră reflectă cu adevărat realitatea, sunt convins că cel puţin peste un milion sunt cei ce nu au ce pune pe masă. Să fim bine înţeleşi, orice s-ar spune vina nu aparţine în totalitatea celor ce ne conduc, o parte de vină ţine şi de structura noastră balcanică, cred că este şi-n firea românului să stea de multe ori cu mâna întinsă, să aştepte să-i pice codrul de pâine din cer, vorba, deja clasică, a românului atins de lene sună cam aşa: ”decât să muncesc pentru 6 milioane mai bine stau cu burta la soare pentru 4 milioane, chit că voi face insolaţie.”
Toţi politicienii au profitat şi încă profită de pe urma celor săraci, asta se tot întâmplă o dată la 4 ani. Nu există partid în România, fie că-i mastodont sau de buzunar, să nu cuprindă în programul electoral eradicarea sărăciei. Pentru a-i convinge pe bieţii oameni de bunele lor intenţii le mai scăpă câte o mică atenţie, iar după ce se văd la os uită imediat de ei. Şi cum e firesc, cei mai atenţi populişti sunt şi vor fi social-democraţii, numai că până acum ori de câte ori au fost la guvernare s-au dovedit a fi cei mai puţini interesaţi de soarta celor săraci. Pe spinarea celor mulţi s-a „baronizat” România.
De câţiva ani Uniunea Europeană are un Plan de Ajutorare a Persoanelor Defavorizate, numai că şi aceste gesturi de caritate sunt tot mai des politizate. În Botoşani peste 6 mii de persoane vor beneficia de aceste ajutoare, este vorba despre persoanele cu venituri sub 4 milioane lunar. Iarăşi înclin să cred că statisticile nu reflectă realitatea, sunt de 2 sau 3 ori mai mulţi săraci în Botoşani, ştiu cartiere unde doar alocaţiile copiilor îi fac pe oameni să nu uite mirosul banului. Ajutoarele constau în alimente, zahăr, făină, paste făinoase , biscuiţi, sunt convins că împărţirea ajutoarelor va căpăta o adiere politică, e o vorbă străbună: cel ce împarte, parte-şi face. Această acţiune va continua în mediul rural, unde sărăcia geme şi mai rău.
Lucian ALECSA