Greva profesorilor a reușit să dezbine cancelariile și să împartă dascălii în două grupuri foarte distincte: cei care fac grevă și cei care nu fac grevă.
Cei din prima categorie, în care se regăsesc profesorii ce au intrat în grevă, nu înțeleg de ce colegii lor nu s-au raliat acestui demers de a întrerupe orele și au o solicitare cât se poate de vehemență: "cine nu face greva să se abțină și de la primit mărirea salariilor. Așa ar fi normal, dacă au ales să primească banii pe orele lucrate acum". Evident, însă, că această solicitare nu poate fi îndeplinită și că, dacă vor fi măriri de salarii, vor fi pentru toată lumea.
Peste 70% dintre profesori sunt în acest moment în greva generală, după cum anunță sindicatele. Sau 60% dintre profesori, așa cum spun oficialii din Ministerul Educației.
Dascălii au ales să facă această greva în principal din considerente financiare, cerând mărirea salariului, la care se adaugă și alte revendicări legate de plata sporurilor, decontarea navetei zilnice, compensarea în bani a concediului de odihnă, precum și creșterea anuală a investițiilor pentru îmbunătățirea bazei materiale și a infrastructurii, potrivit Portal Învățământ.
În tot haosul creat de revendicări, discuții ale sindicatelor cu guvernul, proteste ale părinților despre programul de școală dat peste cap și incertitudinea zilei de școală de mâine, a mai apărut un subiect de discuție cât se poate de vehement, în special pe grupurile de discuții ale profesorilor: de ce ar trebui să beneficieze și profesorii care NU fac greva acum de eventualele măriri de salarii ce vor fi obținute în urmă grevei? Merită aceștia să tragă foloasele, dacă la... ponoase nu au fost prezenți?
Trebuie spus că profesorilor aflați acum în greva li se suspendă contractul de muncă în perioada acestor zile nelucrate.
Ceea ce înseamnă că nu sunt plătiți pentru acele zile, urmând să piardă inclusiv sporuri, naveta și alte indemnizații. În plus, este o întreagă discuție legată de vechimea în muncă, dacă nu cumva aceste zile "lipsa" vor afecta examenele de grad, gradația de merit, pensionarea etc ș.a.m.d., deși sindicatele au dat asigurări că acest lucru nu se va întâmplă.
În acest context, unii dintre profesorii "greviști" sunt cât se poate de supărați pe ai lor colegi care nu au intrat acum în greva și au propuneri radicale.
"Nu înțeleg de ce nu vor să facă greva, poate li se pare că sunt salarii prea mari. Dacă vor să stea la căldurică și să își ia salariul pe zilele astea, normal ar fi să nu primească nici măririle de salariu de după. Să se mărească doar salariile celor care au făcut greva. Nu e corect că unii să se lupte și alțîi să primească", este una dintre frazele care se repetă foarte des în grupurile de discuții ale profesorilor.
De partea cealaltă, tabăra dascălilor care merg acum la școală și țin orele în mod normal, adică cea care a ales să NU facă greva, este nemulțumită de faptul că trebuie să supravegheze și elevii profesorilor care nu intră la ore. În plus, aici apare și argumentul legat de examenele ce urmează pentru elevii din anii terminali.
"Nu este normal să sufere cei ce au de dat acum Evaluare și Bacalaureat. Ei au nevoie de ore în aceste zile, să recapitulăm și să repetăm pentru examen. N-aș fi putut să îi pedepsesc pe ei pentru nemulțumirile noastre, elevii nu au nicio vină", este explicația dată.
Cum și când se va soluționa această greva rămâne de văzut.
Cert este, însă, că dacă se vor obține măriri de salarii, acestea vor fi pentru toți profesorii, indiferent dacă acum au făcut sau nu greva. În același timp, "noncombatul" celor care nu au făcut greva nu va fi uitat prea repede și cu siguranță se vor ridică sprâncene la ședințele din școală, mai scrie sursa citată.
Prietenul lui Portariuc este noul președinte al PSD
Redacția Botoșăneanul
Nov 25, 2024
Comunicat de presă: Digitalizarea firmei Anca Farm
Redacția Botoșăneanul
Nov 25, 2024
A demisionat și Nicolae Ciucă: Am învățat lecția
Redacția Botoșăneanul
Nov 25, 2024